België

Het SOS Kinderdorp Chantevent

Ook in België zijn er kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien. Voor kinderen in die situatie biedt het SOS Kinderdorp Chantevent een warme thuis en gepaste begeleiding.

36 kinderen

groeien op in het SOS Kinderdorp Chantevent.

18 jongeren

ontdekken zelfstandig wonen in onze (semi-)zelfstandige accommodatie.

26 families

in een moeilijke leefsituatie krijgen intensieve begeleiding.

Wat doet SOS Kinderdorpen?

Een warme thuis

In het SOS Kinderdorp Chantevent in Nassogne (nabij Marche-en-Famenne) groeien kinderen op in een warme omgeving. Onze eerste bezorgdheid daarbij is dat de kinderen opnieuw emotioneel en fysiek veilig zijn.

Op maat van ieder kind

Daarbij willen we ieder kind de meest gepaste zorg en ondersteuning bieden. Daarom voorzien we verschillende opvang- en begeleidingsvormen:

  • Opvang op lange termijn in een familiale woning, met een team van vaste begeleiders
  • Opvang op korte termijn in een familiale woning, met een team van vaste begeleiders
  • Begeleid (semi-)zelfstandig wonen is beschikbaar voor jongeren vanaf 14 jaar
  • Begeleiding door een begeleider buiten het kinderdorp voor jongeren ouder dan 18 jaar
  • Intensieve gezinsbegeleiding binnen de context van het gezin, zonder alternatieve opvang dus

Zo is er voor ieder kind een oplossing op maat.


Steun hier onze dringende renovaties! Doneer bijvoorbeeld: 

  • Een spiegel om gekke bekken in te trekken
  • Een keukenkast om alle potjes uit te halen
  • Een lekker warme vloer om melk op te morsen

Opvang in familiale woningen in het kinderdorp (Nassogne)

Een professionele pedagogische omkadering

Een team van specialisten stimuleert de ontwikkeling van de kinderen. Al deze mensen werken vanuit een duidelijke pedagogische visie. Zo krijgt elk kind de ondersteuning die het best bij hem past.

Broers en zussen samenhouden

Broers en zussen betekenen in moeilijke tijden vaak een belangrijke steun voor mekaar. Daarom zorgen we er zoveel mogelijk voor dat zij binnen hetzelfde gezin kunnen opgroeien. We gaan ook intensief met de relatie tussen broers en zussen aan de slag. Ze delen een verleden en kunnen daarom een belangrijke steun betekenen voor mekaar. En ook wanneer ze wat ouder zijn, zijn ze voor elkaar vaak de laatste familie die ze nog hebben.

Oorspronkelijke familie blijft belangrijk

Als de situatie het toelaat, houden de kinderen contact met hun oorspronkelijke familie. Dat is belangrijk voor hen om hun verblijf in het kinderdorp te kunnen plaatsen. En omdat je familie toch altijd een basis is om verder op te bouwen. Hoe warmer en stabieler die basis, hoe beter. En mocht de familiale situatie op een duurzame en positieve manier veranderen, dan zorgen we voor een veilige terugkeer naar huis.

Contact

Contacteer Justine Gwiscz, directrice van het SOS Kinderdorp Chantevent, per mail via justine.gwiscz@sos-kinderdorpen.be of telefonisch via 084 38 00 40.

Begeleid semi-zelfstandig wonen ter voorbereiding op zelfstandigheid (Nassogne)

Jongeren kunnen in Wallonië volgens de wet maar tot hun achttien jaar verblijven in een jeugdhulpvoorziening, dus ook in het kinderdorp. Op je achttiende alleen gaan wonen, helemaal voor jezelf zorgen en vorm geven aan je toekomst, is een grote stap. Daarom bereiden we de kinderen al van jongs af aan voor op hun zelfstandigheid. Vanaf hun veertiende kunnen jongeren ervoor kiezen semi-zelfstandig in het kinderdorp te gaan wonen. Zo kunnen ze al heel wat ervaring opdoen: het beheren van zakgeld, samen gezond en lekker koken, een afspraak bij de dokter regelen. Door hen zoveel mogelijk te betrekken bij keuzes die hun dagelijks leven richting geven, leren we hen al vroeg om hun leven in handen te nemen.

Lees hier de getuigenis van Eva en Fanhaura, twee jonge vrouwen die begeleid semi-zelfstandig woonden in ons kinderdorp.


Contact

Contacteer Justine Gwiscz, directrice van het SOS Kinderdorp Chantevent, per mail via justine.gwiscz@sos-kinderdorpen.be of telefonisch via 084 38 00 40.

Eva & Fanhaura

Individueel wonen buiten het kinderdorp na 18 jaar, in jongerenhuis L’Olivier (Hollogne)

© Gerhard Berger

Jongeren die zich op hun achttiende nog niet klaar voelen om alleen te gaan wonen, kunnen nog een tijdje terecht in ‘L’Olivier’, een SOS Jongerenhuis in Hollogne (Marche-en-Famenne). Vier jongeren wonen er elk in een aparte studio en kunnen er nog rekenen op de begeleiding van een begeleider. Bedoeling is om samen aan een levensproject te werken. L’Olivier staat ook open voor jongeren die niet uit het kinderdorp komen en die een dergelijke begeleiding nodig hebben. En ook nadien kunnen ze als jongvolwassenen nog steeds bij ons terecht. Voor een babbeltje of voor advies. Als het even moeilijk gaat, of net als ze hun successen willen delen: ook na hun achttiende verjaardag laten we hen niet alleen.


Contact

Voor meer info over L’Olivier, contacteer Brigitte Olivier, begeleidster, per mail via brigitte.olivier@sos-villages-enfants.be of telefonisch via 084 38 00 40.

Le Séquoia biedt socio-educatieve begeleiding aan biologische gezinnen (Houffalize)

Le Séquoia is een project waar we preventief werken met een twintigal gezinnen in moeilijkheden in Houffalize. We begeleiden elk gezin individueel aan huis om hun ouderlijke vaardigheden te versterken. Dit om de gezinswerking te veranderen. “We ontmoeten de jongere en zijn gezin elke week bij hun thuis en werken samen op vier assen: onderwijs, communicatie, relaties en de organisatie binnen het gezin”, legt Nicolas Duprez uit, pedagogisch directeur van het project. Ons doel is om kinderen te laten opgroeien in een familiale omgeving die hun welzijn en ontwikkeling bevordert.


Contact

Wil je meer informatie over Le Séquoia, neem dan contact op met Nicolas Duprez, pedagogisch verantwoordelijke van het project, via mail op nicolas.duprez@sos-villages-enfants.be of telefoon op 061 46 77 97.

© Katerina Ilievska

“We werken met de jongere en zijn gezin rond onderwijs, communicatie, relaties en gezinsorganisatie.”

Nicolas Duprez, pedagogisch directeur van Le Séquoia

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter