Werken bij SOS is één van de beste keuzes die ik ooit maakte

Tom
Tom
1 september 2016

In 2007 werd ik vader van een kindje dat ik samen met mijn vrouw adopteerde uit Ethiopië. Het was toen dat ik besefte dat ik ook via mijn job meer wou doen voor kwetsbare kinderen. Ik gaf mijn carrière in de reclamewereld op en ging aan de slag bij SOS Kinderdorpen. Eén van de beste keuzes die ik ooit maakte.

Ken je dat? Die momenten waarbij je jaren later nog precies weet waar je was en wat je deed? In juni 2007 kregen mijn vrouw Els en ik eindelijk dat telefoontje: we werden de trotse ouders van een jongen uit Ethiopië. Ruim twee jaar van cursussen, interviews en procedures resulteerden zo eindelijk in ons ultieme geluk.

Twee maanden later reisden Els en ik naar Ethiopië om onze zoon op te halen, zes maanden oud. Tot dan verbleef Jules in een weeshuis. We kwamen er samen met acht andere adoptieouders toe en een verzorgster leidde ons elk naar het juiste bedje. Dat moment toen we Jules voor het eerst in onze armen hielden... niet te beschrijven.

Wat met alle andere kinderen?
Pas nadien drong het tot me door dat in het weeshuis nog veel andere kinderen waren. Ook de aanblik van zoveel kinderen op straat, bedelend, dolend, verloren, bleef in mijn achterhoofd spelen. De adoptie van Jules, en later ook mijn dochter Lili , is mooi, maar slechts een druppel op een hete plaat. Ik wou meer doen.

Niet veel later zag ik toevallig een communicatie van SOS Kinderdorpen: een organisatie die weeskinderen opvangt in het land van herkomst, in de eigen cultuur. Niet op grote schaal zoals in veel weeshuizen, maar in de context van een familie. Met de liefde en zorg van een echt gezin. Dat was exact waar ik naar op zoek was.

Toen we met Jules terugkeerden uit Ethiopië besefte ik: ik wil meer doen

Carrièreswitch
Ik stuurde spontaan mijn CV op. Ik had op dat moment een carrière opgebouwd in de reclamewereld. Maar ik was bereid dat op te geven als dat betekende dat ik met mijn job weeskinderen kon helpen.

Een paar maanden later kreeg ik telefoon van Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen: ze wou me aannemen om samenwerkingen met bedrijven op te starten. In de reclamewereld had ik veel contacten met diverse merken opgebouwd. Die achtergrond kwam goed van pas.

Hier mis ik die dertig euro per maand niet. Wat is dat uiteindelijk? Elke dag een koffie minder? Daar maakt zo’n bedrag een wereld van verschil.

SOS peter van Belisa uit Harrar
Ik besloot toen ook om SOS peter te worden van een kind dat opgroeit in één van de projecten van SOS Kinderdorpen. Niet toevallig in Ethiopië, het land van oorsprong van Jules en Lili.

Dat is natuurlijk niet te vergelijken met een adoptie: je bent zelf niet verantwoordelijk om het kind op te voeden. Maar door maandelijks financieel te steunen, bied je via SOS Kinderdorpen wel opnieuw een thuis en een toekomst aan een kind dat helemaal alleen was. Hier mis ik die dertig euro per maand niet echt. Wat is dat uiteindelijk? Elke dag een kop koffie minder? Maar in Ethiopië maakt zo’n bedrag een wereld van verschil.

Brieven uit Ethiopië
Ieder semester krijgen we een brief met een foto van Belisa. Dat is altijd een familiemomentje: we doen de brief met het hele gezin open. We vinden het heel belangrijk om met Jules en Lili open te communiceren over hun herkomst. Jules is nu negen, Lili zes, maar ze weten al jaren dat hun wortels in Ethiopië liggen. Ons peterschap bij SOS Kinderdorpen, kadert daar voor een stuk ook in.

We hebben als gezin een aantal tradities ingebouwd: de brieven van ons petekindje, gaan eten in een Ethiopisch restaurant met kerst... En bij sportevenementen zoals de Olympische Spelen houden we altijd de prestaties van de Ethiopische atleten in het oog.

Als de kinderen er klaar voor zijn, zouden we ook graag met hen terugkeren naar hun roots. Een bezoek aan het kinderdorp waar ons petekind opgroeit, staat dan zeker op het programma.

Ook de kinderen voelen mee
Een extra motivatie is dat ik merk dat de kinderen niet ongevoelig blijven voor het welzijn van andere kinderen. Toen Jules onlangs bij zijn oma was, vond hij twee euro op straat. Oma stelde voor om het in zijn spaarpot te steken. Maar Jules wou die liever aan papa geven, ‘voor de kindjes van SOS Kinderdorpen’. Al is dat natuurlijk ook gewoon omdat ik thuis heel veel over de organisatie vertel :-).

Ook jij kan meter of peter worden van een SOS kind. Zo geef je een kind dat er alleen voor staat opnieuw een liefdevolle thuis.

Word meter of peter
Lees meer artikels over: SOS medewerkers

Reacties

Steun maandelijks

en geef kinderen die er alleen voor staan opnieuw een thuis en een toekomst vanaf twaalf euro per maand.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen