5 dingen die je nog niet wist over onze SOS moeders

Céline
Céline
2 mei 2017

Met 6.000 zijn ze, onze SOS moeders. Zij zijn diegenen die er voor de kinderen een echte thuis van maken. Ze zijn de 'Special Forces' van SOS Kinderdorpen.

Maar wist je ook dat...

1. Sommige SOS moeders meer dan 30 kinderen grootbrengen?

SOS moeders kiezen natuurlijk zelf hoe lang ze SOS moeder blijven. Sommige moeders brengen één generatie kinderen groot, anderen doen het hun hele leven lang. Khun Krongtip is één van die laatste: ze is al 21 jaar SOS moeder en bracht 34 kinderen groot.

2. Ze twee jaar opleiding krijgen?

Voor SOS moeders aan de slag gaan, krijgen ze drie maand theoretische opleiding rond onderwerpen als pedagogie, kindpsychologie, evenwichtige voeding... Daarna gaan ze 21 maanden aan de slag als SOS tante in een kinderdorp. Daar helpen ze een SOS moeder bij de dagelijkse zorgen. Pas dan zijn ze klaar om zelf SOS moeder te worden.

3. Ze soms ook eigen kinderen hebben?

Zoals bijvoorbeeld Monique, SOS moeder in Calais, Frankrijk. Ze werd SOS moeder toen haar eigen dochter op eigen benen stond en het ouderlijk huis verliet.

4. Er ook in België SOS moeders zijn (en we er nieuwe zoeken)?

Ook in ons Belgische kinderdorp in Marche-en-Famenne zijn er sinds 1970 SOS moeders die kinderen grootbrengen. En omdat een aantal hen de pensioengerechtigde leeftijd naderen, zijn we dringend op zoek naar nieuwe moeders. Interesse? Bekijk de vacature!

5. Er ook SOS vaders en koppels zijn

Onze samenleving evolueert, en SOS Kinderdorpen evolueert mee. Daarom zijn er naast SOS moeders tegenwoordig ook SOS vaders of koppels. Giorgio is daar een mooi voorbeeld van. Na 25 jaar als opvoeder in ons Belgisch kinderdorp, neemt hij vandaag de rol van SOS vader op.

Op zoek naar een betekenisvol cadeau voor moederdag?

Bezoek onze webshop
Lees meer artikels over: SOS Moeder

Reacties

Steun maandelijks

en geef kinderen die er alleen voor staan opnieuw een thuis en een toekomst vanaf twaalf euro per maand.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen