“Verstoppertje spelen helpt kinderen omgaan met verlatingsangst”

Sarah Biebuyck
Sarah Biebuyck
2 juli 2018

Drie keer per week komt psychomotorisch therapeute Sarah Biebuyck naar het SOS KinderdorpChantevent, ons Belgische kinderdorp bij Marche-en-Famenne. Ze helpt er de kinderen om een beter inzicht te krijgen in hun emoties, om te leren omgaan met frustratie, angst of boosheid, om opnieuw vertrouwen in zichzelf en anderen op te bouwen.

Sarah, wat doe je precies in het kinderdorp?
Ik begeleid twaalf kinderen in een zaal in het kinderdorp die daar speciaal voor is ingericht. Met elk kind ga ik een uur per week individueel aan de slag. Ik ga samen met hen spelen en bewegen en probeer te begrijpen welke gevoelens ze in die activiteiten uitdrukken. We gaan torens bouwen, met poppen spelen, ons verkleden, in touwen klimmen, parcours afleggen...

‘Al doende leert men’
Inderdaad. Het is door dingen te beleven dat kinderen ontdekken en zich ontwikkelen. Al spelend leren kinderen nieuwe vaardigheden, leren ze zich uitdrukken, leren ze zichzelf en hun emoties kennen. Geest en lichaam zijn in die zin sterk verbonden.

Hoe komt het dat kinderen die begeleiding nodig hebben?
De kinderen die opgroeien in ons kinderdorp komen uit een moeilijke familiale situatie. Vaak hebben ze al heel wat meegemaakt en kregen ze niet de liefdevolle zorg en aandacht die kinderen nodig hebben. Daardoor hebben kinderen soms onverwerkte gevoelens. Zijn ze heel erg boos of bang in bepaalde situaties, zonder goed te weten waarom ze zich zo voelen. Je merkt ook dat veel kinderen weinig geloof hebben in eigen kunnen of moeite hebben met anderen in vertrouwen te nemen. Dat zijn zaken die kinderen in een rugzakje met zich meedragen en die hen ook op latere leeftijd parten kunnen spelen. Tenzij je hen leert hoe er mee om te gaan.

Bied je de kinderen een vorm van therapie?
Het is in de spontaneïteit van het spel, in de pure vrijheid van het spelen en bewegen, dat ik de kinderen probeer te ontmoeten. Ik ga helemaal mee in hun spel, daar sta je heel dicht bij de betekenis achter hun manier van spelen. Kinderen kunnen zich vaak gemakkelijker uitdrukken in deze non-verbale communicatie. Vanuit dat begrip ga ik zowel de mentale, emotionele als fysieke ontwikkeling heel bewust stimuleren. Het is dus zeker een vorm van therapie, ja, die zich richt op de ontwikkeling van het kind in zijn geheel, zowel op psychisch (de geest), als op motorisch vlak (het lichaam).

Hoe ziet zo’n sessie er precies uit?
Als kinderen bijvoorbeeld moeite hebben met verlatingsangst, kunnen we ‘verstoppertje’ spelen. Zo leren kinderen spelenderwijs dat mensen die uit het zicht zijn, niet noodzakelijk verdwenen zijn, dat mensen weg kunnen gaan en ook nog terugkomen. Langzaam aan bouw je zo opnieuw aan een gevoel van veiligheid, heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Want het is vanuit een veilige basis dat kinderen de wereld rondom hen durven te ontdekken.

Je maakt zelf ook deel uit van die veilige basis.
Ja, dat is heel belangrijk. Het is vanuit de vertrouwensband die ik met kinderen opbouw, dat ze hun gevoelens met me delen. Een voorbeeld: door zich te verkleden of met poppen te spelen, gaan kinderen vaak spontaan zaken naspelen, die ze meegemaakt hebben. Dat op zich is al een deel van de verwerking. Het is een manier om gevoelens te uiten. En ik leer hen hoe ze daarmee om kunnen gaan. Op het einde van de sessie vraag ik de kinderen om een tekening te maken over wat ze beleefd hebben. Zo leren ze hun gevoelens en gedachten ook uit te drukken in een andere taal, die dichter bij verbale communicatie ligt.

Is de therapie voldoende om resultaten te boeken?
Het is niet enkel tijdens de therapie dat we hieraan werken. Ik zit op regelmatige basis ook samen met het educatieve team en de school om de evolutie van de kinderen op te volgen. Wat we doen in de therapie, trekken we dus ook door in het dagelijkse leven van de kinderen. Die samenwerking is heel belangrijk. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de kinderen sterker in hun schoenen staan.

SOS Kinderdorpen financiert de psychomotorische begeleiding van kinderen dankzij de giften van privédonateurs als jij. Willen we deze begeleiding ook in de toekomst kunnen blijven bieden, dan blijft uw steun broodnodig.

Help kinderen
Lees meer artikels over: Belgische SOS projecten

Ik help kinderen aan een warme thuis

met een gift vanaf 12 euro per maand

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen