SOS Kinderdorpen opent vijf kindvriendelijke ruimtes voor Rohingya kinderen in Bangladesh

Michael
Michael
5 april 2018

Al bijna een miljoen Rohingya vluchtten van het onmenselijke geweld en staken de grens over van Myanmar naar Bangladesh. Meer dan de helft van hen zijn kinderen. SOS Kinderdorpen opent vijf kindvriendelijke ruimtes om deze Rohingya kinderen bescherming, verzorging en begeleiding te geven.

Terug kind zijn in veilige omgeving

In de kindvriendelijke ruimtes vangen we elke dag ongeveer 300 kinderen op tussen drie en twaalf jaar. De Rohingya kinderen kunnen er weg van het geweld gewoon terug kind zijn. Ze kunnen er naar hartenlust spelen en leren.

Daarnaast kunnen ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten in een veilige omgeving. Hierdoor hebben ze zelf de handen vrij om orde op zaken te stellen, zoals verloren familieleden zoeken of zorgen voor een bron van inkomsten.

Ondersteuning bij trauma's

Veel kinderen hebben zaken meegemaakt die een zware impact hebben nagelaten. In de kindvriendelijke ruimtes bieden we ondersteuning voor traumaverwerking. Een onderzoek van International Organization for Migration geeft bijvoorbeeld aan dat 38% van de kinderen door voedseltekort en familieverlies last heeft van zware angst en concentratieproblemen.

Bescherming in onveilige buurt

De kindvriendelijke ruimtes bevinden zich in het Cox’s Bazar district. Waar van de 500 000 Rohingya kinderen, er 40 000 geregistreerd staan als ‘zonder begeleiding’. Cox’s Bazart staat bekent als een arme, onveilige buurt. Kindvriendelijke ruimtes zijn er essentieel om kinderen te beschermen tegen misbruik, uitbuiting en geweld.

Beperkte middelen in de vluchtelingenkampen

Kinderen kunnen er ook terecht voor een basis aan gezondheidszorg en voeding. Belangrijk, want de hygiëne en gezondheid in de vluchtelingenkampen zijn erbarmelijk. “De mensen leven er in fragiele bamboohutten langs de heuvels. De hygiënische omstandigheden zijn er verschrikkelijk. Het is een humanitaire ramp.” Vertelt Ghulam Ishaque, directeur van SOS Kinderdorpen Bangladesh.

"De hygiënische omstandigheden zijn er verschrikkelijk. Het is een humanitaire ramp.”

Ghulam Ishaque, directeur SOS Kinderdorpen Bangladesh

Dringend extra steun nodig

Verbetering is helaas nog niet onmiddellijk in zicht. Het moessonseizoen komt eraan, waardoor er een groot risico is op levensgevaarlijke aardverschuivingen in de vluchtelingenkampen. Hierdoor zullen de omstandigheden in de kampen waarschijnlijk nog slechter worden. We hebben dringend extra hulp nodig om Rohingya kinderen de noodzakelijke steun te bieden.

Geef kinderen in nood levensreddende noodhulp

Steun maandelijks

Wat betekent jouw gift voor kinderen in nood?

  • Met 12 euro geef je een kind twee weken voeding
  • Met 18 euro geef je een kind een maand onderwijs
  • Met 25 euro geef je een kind twee weken gezondheidszorg
Lees meer artikels over: noodhulp

Steun maandelijks

en bied kinderen die er alleen voor staan opnieuw een thuis en een toekomst.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen