Het verhaal van een magische namiddag in het Simbahuis

An Dewinter, directrice Simbahuis
An Dewinter, directrice Simbahuis
9 juni 2017

Het begon met één vrijwilliger die wel een tuinman kende. Het eindigde met vier harde werkers die de tuin van het Simbahuis helemaal herinrichtten volgens een pedagogische visie. En onderweg gebeurde er iets dat niemand had zien aankomen. An Dewinter, directrice van het Simbahuis, vertelt ons het verhaal van een magische namiddag in het Simbahuis.

Het verhaal begint bij onze geweldige pool van vrijwilligers. Het Simbahuis bouwde door de jaren heen een mooi netwerk van vrijwilligers uit. Ze zijn met ongeveer vijftien, mensen van elke leeftijd die het team van het Simbahuis steunen door te koken, te helpen in het huishouden, kinderen naar school en hobby’s te voeren... Stuk voor stuk fantastische mensen die een grote meerwaarde betekenen voor het Simbahuis.

Ontdekken en experimenteren

Sinds we in 2015 verhuisden naar de Stationstraat in Liedekerke, is het simbahuis volledig ingericht volgens een doordachte pedagogische stijl (Reggio Emilia), die de kinderen aanmoedigt om te ontdekken en te experimenteren. En die stijl wouden we graag ook doortrekken in de tuin. Eén van de vrijwilligers kende wel een tuinman en zou het eens bekijken...

En zo ging de bal aan het rollen. Plots waren er vier mannen, vrijwillig en vol overgave, de tuin van het Simbahuis volledig aan het inrichten. We zagen het graag gebeuren en ook de kinderen toonden bijzonder veel interesse.

En toen gebeurde het

Terwijl die mannen aan het snoeien, harken en schuppen waren, zag je drie kinderen hun eigen schupjes en emmertjes boven halen om mee de handen uit de mouwen te steken.

En wat er toen volgde was eigenlijk magisch: de kinderen gingen zij aan zij met de tuinmannen aan de slag. Ze gingen volledig op in het moment. Plantjes water geven, putjes graven, blaadjes samen harken. Drie à vier uur lang. Je zag hen daar ter plekke groeien als mens. Blinkend van trots omdat ze van een volwassene het vertrouwen krijgen om te helpen, om mee te werken aan iets positiefs. Gezien hun moeilijke familiesituatie, is dat voor hen niet vanzelfsprekend. Zo’n momenten zijn voor de kinderen van onschatbare waarde.

We zoeken nóg vrijwilligers

In het Simbahuis, maar vooral in de andere projecten van SOS Kinderdorpen, zoeken we nog meer vrijwilligers om ons op die manier te helpen. Mensen die wat tijd vrij hebben en die zinvol willen invullen, die zich gewoon willen inzetten voor kwetsbare kinderen en daar niets voor terug verwachten.

Wil je graag een handje helpen in het Simbahuis (Liedekerke), Hejmo (Leuven) of het SOS Kinderdorp Chantevent (Marche-en- Famenne)? Mail ons via welcome [at] sos-kinderdorpen.be. Bedankt!

Lees meer artikels over: Belgische SOS projecten

Word sponsor

en geef voor 20 euro per maand een kind uit België opnieuw een warme thuis

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen