Een beklijvende getuigenis van collega Tom uit Beiroet, Libanon

Tom
Tom
13 mei 2016

Vluchtelingen uit Raqqa, Syrië

Collega Tom Moons: "In de Bekaa vallei (Libanon) alleen al zijn er 20 vluchtelingenkampen. Ik bezocht er een kamp waar 56 families met 330 kinderen samenzitten. 14 families zijn alleenstaande moeders, doordat hun man omkwam in de oorlog.

Ze zitten al 4 jaar in dat kamp. Het is een gemeenschap uit Raqqa in Syrië, die gevlucht zijn voor de oorlog. Geen kans dat ze terug kunnen. Door de onveiligheid, maar ook omdat alles er kapot is.

Aan het hoofd van dit kamp staat de “Shawish”. Hij neemt de verantwoordelijkheid over het kamp. Hij heeft het kamp opgestart om dan zijn gemeenschap in veiligheid te brengen."

Verenigde Naties: vluchtelingenkamp is 'niet kwetsbaar genoeg' voor hulp

"4 jaar geleden werd dit kamp geregisteerd door UNHCR, het agentschap voor vluchtelingen van de Verenigde Naties. Met een specifieke code (zie foto in bijlage) werd het kamp door UNHCR doorgeseind naar het Wereldvoedselprogramma van de VN.

Alle hulp aan het kamp werd stop gezet

Tom Moons

In het begin kregen ze voedselkits en andere basisbehoeften. Later werden dat voedselbonnen en nog later werd de hulp compleet stop gezet. Volgens een 'kwetsbaarheidsonderzoek' van de VN is het kamp ‘niet kwestbaar genoeg’ om in aanmerking te komen voor hulp."

Hoe komen ze dan nu aan eten?

"De vrouwen en kinderen gaan werken op het veld, bij lokale Libanese boeren. Ze komen letterlijk met de tractor naar het kamp (net toen wij er waren, kwam er zo een toe – zie foto), en pikken vrouwen en kinderen op. Daarvoor krijgen de vrouwen wat geld.

Dat zorgt dan weer voor problemen, want het rollenpatroon in Syrië is dat de man zorgt voor het inkomen en de vrouw voor de kinderen. Dat was zo voor de oorlog. Nu kunnen de mannen geen echt werk zoeken, omdat ze geen papieren hebben. Dus moeten de vrouwen en kinderen meehelpen om toch iets van inkomen te hebben. Daardoor ontstaat er een onevenwicht in het rollenpatroon van het gezin. Een zware last om te dragen, zo blijkt.

De oorlog in Syrië heeft zoveel impact, op zoveel mensen. Op alle vlak."

Tom Moons

Eerlijk, het kamp op zich betreden had al een grote impact op mij. Maar dan nog eens het verhaal horen hoe ze nu moeten proberen rondkomen, en wat de impact is binnen het gezin op fysiek en emotioneel vlak ... het is moeilijk te vatten. De oorlog in Syrië heeft zoveel impact, op zoveel mensen. Op alle vlak."

SOS Kinderdorpen start hulp op

"SOS Kinderdorpen zal in dit kamp een programma opstarten, met focus in de eerste plaats op :

  • Medische controle van iedereen (en dat is nodig - zo zie je op één van de foto's een kindje met een dik buikje. Hij kreeg zijn handje niet omhoog door ondervoeding)
  • Ondersteuning bij de belangrijkste noden van de families
  • Psycholoogische ondersteuning

Ik ben trots dat SOS Kinderdorpen hier probeert een steentje bij te dragen. En dat SOS in België een opvanghuis zal opstarten voor minderjarige, niet-begeleide vluchtelingen. Aan alle werknemers, donateurs en partners van SOS Kinderdorpen: deze confrontatie met de realiteit bevestigt nogmaals: we moeten blijven doorgaan, mensen!"

Boodschap van hoop

"Ik sprak ook lang met Abeer Pamuk, die lang de crisiscommunicatie van SOS Kinderdorpen in Syrië organiseerde. Ze is zelf geboren in Aleppo wat nu ook verwoest is/wordt. Ik vroeg haar wat haar nu het meeste kwaad maakt. Dit was haar antwoord:

Ik zal nooit meer kunnen laten zien waar ik naar school ging

Abeer Pamuk, SOS Kinderdorpen Syrië

“Ik zal nooit meer kunnen laten zien waar ik naar school ging, jeugdherinneringen zal ik nooit meer kunnen delen. De helft van mijn vrienden zijn dood door een bomaanval op de universiteit van Aleppo. Die hadden normaal ook hun diploma in de brievenbus moeten ontvangen.”

Al moet dit ook een boodschap van hoop zijn. Zo zag ik een meisje, ongeveer 4 jaar, die geboren is in het kamp. Ze heeft nooit iets anders gekend. Laten we hopen dat zij ooit terug kan naar het land waar ze haar roots heeft."

Steun kinderen die er alleen voor staan: word meter of peter

ik word meter of peter
Lees meer artikels over: Vluchtelingencrisis

Ik word meter of peter

en geef met maandelijks dertig euro een kind dat alleen staat opnieuw een thuis

Kies een bedrag
Geslacht kind
Leeftijd kind
Bij voorkeur in deze regio
Uw gegevens
Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen