Onvoorwaardelijke zorg voor kinderen is noodzaak voor beter toekomstperspectief

Hilde Boeykens
Hilde Boeykens
16 november 2017

Uit ons nieuw rapport 'The Care Effect' blijkt dat kinderen die geen onvoorwaardelijke zorg en liefde krijgen in hun vroegste levensjaren, minder goed presteren op school, concentratieproblemen hebben en minder sterke sociale vaardigheden ontwikkelen.

220 miljoen kinderen wereldwijd, of 1 op 10, groeien vandaag op in kwetsbare familiale omstandigheden. Daarbij gaat het over kinderen die om verschillende redenen niet bij hun ouders opgroeien of over kinderen waarvan de ouders niet tegemoetkomen aan de fundamentele fysieke en emotionele noden van hun kind. In België is dit het geval bij 1 kind op 25.

‘Toon ons hoeveel je mama of papa om je geeft’

Om duidelijk te maken dat geen enkel kind alleen zou mogen opgroeien - feitelijk of figuurlijk - lanceren we een nieuwe internationale campagne: ‘No Child Should Grow Up Alone’. Die boodschap ondersteunen we met een ontroerend filmpje van gezinstaferelen overal ter wereld, waarin we kinderen vragen: ‘Toon ons hoeveel je mama of papa om je geeft’. De jammere conclusie is dat 1 op 10 kinderen niets kan tonen.

Onze ambassadeur Vincent Kompany ondersteunt de campagne met een video waarin hij iedereen oproept om via sociale media de boodschap massaal de wereld in te sturen.

‘Care Effect’: elke geïnvesteerde euro levert maatschappij 4 tot 9 euro op

Uit dit nieuw rapport blijkt dat kinderen die niet de onvoorwaardelijke zorg en liefde krijgen die ze nodig hebben in hun vroegste levensjaren, minder goed presteren op school, concentratieproblemen hebben en minder sterke sociale vaardigheden ontwikkelen. Dit heeft een negatieve impact op hun toekomst.

We moeten zorgen dat onze kinderen een liefdevolle thuis krijgen, zodat zij kunnen uitgroeien tot sterke volwassenen.

Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen: “Kinderen die geen warme basis krijgen, worstelen ook in hun latere leven om hun potentieel te bereiken. Ze zijn vaker werkloos, lijden vaker aan verslavingen en depressies en verzeilen sneller in de criminaliteit. Dat brengt grotere kosten voor de samenleving met zich mee. Maar het omgekeerde blijkt ook waar: geef kinderen uit kwetsbare gezinssituaties zo vroeg mogelijk liefdevolle ondersteuning en zorg, en ze zullen zich beter ontplooien als volwassene en meer bijdragen aan de maatschappij.”

Verschillende studies aan de universiteit van Harvard, treden deze stelling bij: elke euro die je investeert in de ontwikkeling en zorg van een kwetsbaar kind, zal de samenleving 4 tot 9 euro opleveren in de toekomst.

SOS Kinderdorpen wil overheden, bedrijven, ouders, scholen … wijzen op het grote belang van ‘Het Care Effect’. “We moeten ervoor zorgen dat onze kinderen een liefdevolle thuis krijgen, zodat zij later kunnen uitgroeien tot sterke volwassenen die onze samenleving ondersteunen. En zodat het niet andersom hoeft te zijn”, besluit Hilde Boeykens.

Ook jij kan daarbij helpen: geef kinderen opnieuw een thuis en een toekomst..

Steun maandelijks
Lees meer artikels over: No Child Alone

Steun maandelijks

en geef kinderen die er alleen voor staan opnieuw een thuis en een toekomst vanaf twaalf euro per maand.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen