Worden jullie steungezin voor een kind in België?

An Dewinter, directrice Simbahuis
An Dewinter, directrice Simbahuis
17 september 2018

Heb je nog een plaatsje vrij aan je tafel? Kan je uitstekend een glimlach op het gezicht van kinderen toveren? Dan wil je ons misschien wel helpen: voor onze Belgische projecten zijn we op zoek naar steunfiguren of -gezinnen die één of twee kinderen in het weekend een leuke tijd kunnen bieden. Een extra plaatsje waar ze welkom zijn voor spel, plezier en ontspanning.

Steungezinnen voor het Simbahuis (Liedekerke)

In het Simbahuis stellen we vast dat veel van de gezinnen die we er begeleiden geen ondersteunende vrienden of familie hebben. Ze dragen de opvoeding van hun kinderen helemaal alleen. De ruimte om even op adem te komen en tijd voor zichzelf te nemen, is er niet of nauwelijks. Dit maakt het voor het hele gezin erg moeilijk. Elke ouder weet dat je geduld soms danig op de proef kan worden gesteld, en dan heb je even een break nodig.

Voor deze gezinnen zoeken wij vrijwilligers die onze ouders even hun adempauze kunnen geven. Concreet wil dat zeggen: af en toe een leuke tijd doorbrengen met twee kinderen tussen drie en vijf jaar. Want ook voor hen is een steungezin belangrijk: het is een extra plaatsje waar ze welkom zijn voor spel, plezier en ontspanning én het biedt tal van ontwikkelingsmogelijkheden:

  • Kennismaken met andere volwassenen/kinderen is goed voor de sociale ontwikkeling
  • Getuige zijn van een andere opvoedingscontext stimuleert de morele ontwikkeling
  • Een speeldate of een logeerpartij brengt kinderen zelfstandigheid en zelfvertrouwen bij

Steunfiguren voor Hejmo (Leuven)

Ons opvanghuis Hejmo is een warme thuis voor negen niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die alleen in België zijn toegekomen. De uitdagingen waar zij voor staan, zijn groot. En daarom kunnen ze best dat tikkeltje extra aandacht gebruiken.

Daarom gaan we voor elke jongere op zoek naar een steunfiguur. Dat wil zeggen: samen het weekend doorbrengen, uitstapjes doen, samen koken, iets gaan eten... Dit biedt hen een basis die hun integratie bevordert, die hen helpt om hun Nederlands te verbeteren, die de start van een sociaal netwerk kan zijn.

Naar wie zijn we op zoek ?
Steunfiguren zijn enthousiaste vrijwilligers die bereid zijn hun steentje bij te dragen in het leven en de ontwikkeling van een jongere die bij Hejmo verblijft. We zijn op zoek naar families of alleenstaanden van minimum 18 jaar oud die bereid zijn een langdurig engagement aan te gaan met een minderjarige die bij Hejmo verblijft en samen met hem of haar gewone dingen te doen, dingen die voor onze jongere misschien heel bijzonder zijn

Hoeveel? Hoelang? Wanneer?

Als steungezin heb je de vrijheid om de bezoeken en de duur van de bezoeken zelf te bepalen. Ook over de inhoud van het bezoek kan je zelf beslissen. Een fijne uitstap naar de kinderboerderij kan afgewisseld met een leuke dag in de eigen tuin of een namiddag in het zwembad. Of misschien eens een weekendje eropuit?

Samen met jullie, het kind en de ouder werken we een plan uit dat passend is voor de noden en wensen van het gezin en het steungezin. Wel is het belangrijk dat je bereid bent tot het aangaan van een langdurig engagement. Fijne contacten moeten de tijd krijgen om te groeien en zich langzaam te wortelen over een langere periode.

Interesse? Nieuwsgierig? Overtuigd?

Neem gerust contact op met

  • Het Simbahuis via An De Winter: an.dewinter [at] sos-kinderdorpen.be of 0484 73 26 19.
  • Hejmo via Katrien Goossens: katrien.goossens [at] sos-kinderdorpen.be of 02 688 37 87.

In een gesprek kunnen we dieper ingaan op al je vragen en de eventuele volgende stappen.

Lees meer artikels over: Belgische SOS projecten

Ik steun maandelijks

en geef vanaf 12 euro per maand een warme thuis aan kinderen die er alleen voor staan

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen