Nieuwe projecten voor kinderen die terugkeren van de migrantenkaravaan richting Verenigde Staten

Michael
Michael
19 december 2018

SOS Kinderdorpen opent twee opvangcentra in Honduras voor noodopvang van kinderen die gescheiden werden van hun familie op hun vlucht naar de Verenigde Staten.

Duizenden kinderen uit Honduras probeerden zonder succes de migrantenkaravaan richting Amerikaans-Mexicaanse grens te bereiken. Ontgoocheld door deze mislukking, keerden velen terug naar hun land. Volgens Nicolas Alfaro, directeur van SOS Kinderdorpen in Honduras, gaat het om 2125 kinderen, 234 van hen werden gescheiden van hun families. Dit is een zeer kwetsbare groep kinderen. Daarom vangen we reeds meer dan 50 kinderen op in twee nieuwe opvangcentra. En we versterken onze mogelijkheden om er nog meer op te vangen.

Nicolas Alfaro: “Deze kinderen verdienen zorgen en bescherming op basis van het internationale recht, tot ze weer veilig met hun familie kunnen verenigd worden. Het is essentieel dat er voor hen wordt gezorgd, dat zij ergens kunnen leven en over voeding beschikken. Vanuit onze 48 jaar ervaring in het opvangen van kinderen in Honduras, willen wij hen helpen tot we hen met hun familie kunnen herenigen.”

Twee opvangcentra voor onbegeleide kinderen

Sedert 22 oktober hebben we tijdelijk de zorg opgenomen voor 59 niet- begeleide kinderen in Santa Rosa de Copan. Het betreft kinderen van 3 tot 17 jaar. We werken aan de opening van een nieuw toevluchtsoord in Choluteca, dat 10 kinderen kan opvangen.

Honduras heeft een achtergrond in migratie van kinderen. Volgens Nicolas Alfaro “gaan ze weg, vanwege het geweld van bendes, onder druk van hun leeftijdsgenoten of omdat ze mogelijkheden willen zoeken in een ander land. Voor het eerst echter is SOS Kinderdorpen opgetreden om de niet-begeleide kinderen te helpen.”

Kinderen die niet kunnen lezen of schrijven

Nicolas Alfaro maakt zich zorgen omtrent de gevolgen op lange termijn voor de kinderen die het land proberen te verlaten. “Als deze situatie niet verandert, zal er een vicieuze cirkel ontstaan en zullen deze kinderen steeds opnieuw proberen te vertrekken”, zegt hij. “Wij hebben duidelijk te doen met gevallen van kinderen die kunnen lezen noch schrijven en kinderen die hun studies hebben afgebroken om op het veld te werken, voor minder dan 4 dollar per dag.”

Help ons kinderen die er alleen voor staan opnieuw een thuis te bieden

Doe een maandelijkse gift
Lees meer artikels over:

Ik help kinderen aan een warme thuis

met een gift vanaf 12 euro per maand

Kies een bedrag
Geslacht kind
Leeftijd kind
Bij voorkeur in deze regio
Uw gegevens
Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen