Een ontroerend weerzien in een verwoestende oorlog

Michael
Michael
21 februari 2019

Abdullah en Hanaa* zijn negen en elf jaar oud. Piepjong. En toch moesten ze al heel veel doorstaan. Ze moeten vandaag verder zonder hun mama en papa, die beiden overleden in de verwoestende oorlog in Syrië. Ze bleven een jaar lang in één van onze kinderdorpen in het land, waar SOS mama Wardeh hen met open armen ontving.

Het leven is hard in Syrië vandaag. Zeker voor kinderen. Abdullah en Hanaa woonden vroeger in Oost-Ghouta, maar ze moesten vluchten toen hun stad belegerd werd. Ze lieten alles achter: hun thuis, hun school, hun vrienden. En tijdens hun vlucht overkwam hen het grootste drama: ze verloren hun beide ouders.

Doodongerust

De oma van de kinderen hoorde het nieuws en schoot meteen in actie. Ze klopte aan alle deuren, op zoek naar een spoor van haar kleinkinderen: ziekenhuizen, politiekantoren, weeshuizen… "Ik had geen idee hoe het met hen ging", vertelt de oma ons. “Ik was doodongerust en beeldde me de ergste dingen in.

In tijden van oorlog is goede informatie schaars. En de oma liep telkens opnieuw op een dood spoor.

Ik zal er alles aan doen om mijn kleinkinderen een goed leven te bieden.

Een teken van leven

Na maanden zoeken kwam ze uiteindelijk bij het SOS Kinderdorp Saboura terecht, één van onze kinderdorpen rond Damascus. Ze was geweldig opgelucht te horen dat haar kleinkinderen al bijna een jaar veilig en wel opgevangen werden door SOS mama Wardeh.

Ik ben zo dankbaar voor de mensen die voor Abdullah en Hanaa gezorgd hebben. Mijn zoon en schoondochter waren prachtige mensen. En hoe moeilijk het ook wordt, ik zal er alles aan doen om hun kinderen een goed leven te bieden.

Een ontroerend weerzien…

In december 2018 was het moment eindelijk zover. Hanaa en Abdullah hoorden dat hun grootmoeder hen zocht en keken vol ongeduld uit naar het weerzien. Hanaa: “Ik was zo blij dat ik haar zag en wou meteen met haar mee. Ze heeft ons nooit opgegeven en dat gaf me zo’n goed gevoel.

Hanaa vertelt haar oma dat ze ’s nachts veel gehuild hebben om hun mama en papa. Maar ook dat ze eigenlijk goed omringd waren in het kinderdorp. “Onze SOS mama was er altijd om ons te steunen. Ze was heel lief voor ons.

… en een moeilijk afscheid

Na goed een jaar met de twee kinderen moest SOS mama Wardeh dus afscheid van hen nemen. “Ik ben blij dat ze opnieuw bij hun familie kunnen leven. En tegelijkertijd mis ik hen natuurlijk heel erg. De mooie momenten die ik het afgelopen jaar met hen heb beleefd zal ik voor altijd koesteren.

Zorg er mee voor dat kinderen in Syrië toch opgroeien in een warm gezin.

Help kinderen in Syrië

*Schuilnamen ter bescherming van de privacy van de kinderen.

Lees meer artikels over: Syrië

Ik help kinderen in Syrië

met een gift vanaf 12 euro per maand.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen