Onze tien belangrijkste realisaties van 2017, dankzij jouw steun

Michael
Michael
21 december 2017

Wat kon SOS Kinderdorpen met jouw steun realiseren in 2017? Wat was onze impact? Als donateur of partner ken je graag het antwoord op die vraag. Ons antwoord: te veel om op te sommen! Daarom selecteren we hier tien hoogtepunten uit alle realisaties voor jou.

1. ‘Wij zijn gewone jongeren in een ongewone situatie’

Na twee jaar intensief luisteren naar en praten met jongeren in de jeugdzorg, bundelen we hun verzuchtingen in deze onderzoekspublicatie. In combinatie met de spraakmakende Pano-reportage, ‘Het kind van de instelling’ brengen we zo een breed maatschappelijk debat op gang en mikken we op een positieve impact in het leven van deze jongeren.

2. Eerste kinderen herenigd met familie in Tartous, Syrië

In Tartous, Syrië, organiseren we sinds 2016 een kindvriendelijke ruimte voor 2.500 kinderen en een tijdelijk opvangcentrum voor 150 kinderen die hun ouders verloren in de oorlog. Ondertussen konden we een dertigtal kinderen herenigen met hun familie. Onze collega Stijn waagde zich in maart 2017 ter plaatse om de projecten bij te sturen.

3. Eén jaar Hejmo

In augustus 2017 vierde ons opvanghuis Hejmo in Leuven haar eerste verjaardag. Negen kindvluchtelingen vonden er het afgelopen jaar een warme thuis. Als eerbetoon stapten 15 sympathisanten de Dodentocht: 100 symbolische kilometers voor de duizenden kilometers die zij aflegden op zoek naar veiligheid.

4. Een warme thuis voor 150 kinderen in Kinshasa, DR Congo

Zes jaar na de opening van het SOS Kinderdorp Kinshasa in 2011 vinden nog steeds 150 kinderen er een warme thuis. Waar ze er vroeger helemaal alleen voor stonden, groeien ze nu op met de liefde van een familie. Ze kunnen naar school en kunnen dromen van een rijke toekomst. SOS meter Christèle Devos ging er dit jaar op bezoek.

5. Bedelkinderen terug thuis brengen in Senegal

Oumar is één van de bedelkinderen in Senegal die we het afgelopen jaar met zijn familie konden herenigen. Op die manier begeleiden we in Senegal en Mali nog 1.800 kinderen die moeten bedelen om te overleven.

6. De renovatie van ons Belgische kinderdorp

Weinig mensen weten het, maar ook in België vangen we al sinds 1963 kinderen op in het SOS Kinderdorp Chantvent, bij Marche-en-Famenne. 55 jaar later is dat dringend aan renovatie toe. Samen met Engie en nog heel wat andere partners evolueren we naar energiezuinige woningen, die ons termijn veel geld zullen besparen!

7. Internationale campagne #NoChildAlone

Wereldwijd groeien 220 miljoen kinderen op zonder de liefdevolle zorg van een ouder, 1 kind op 10! Dat brachten we in 2017 voor het tweede jaar onder de aandacht onder de noemer No Child Should Grow up Alone. Van Times Square in New York tot in de townships van Zuid-Afrika, we maakten de hele wereld attent op het onrecht van deze situatie.

8. Intensieve noodhulp in Aleppo, Syrië

Eind 2016 escaleerde de humanitaire crisis in Aleppo. Jullie schoten massaal te hulp en gaven ons zo de middelen om te helpen: we verdeelden er ruim 18.000 maaltijden, gaven 700 families toegang tot drinkbaar water, boden onderwijs aan 610 kinderen en hadden twee dokters ter plaatse die duizenden mensen konden verzorgen.

9. Lancering ‘The Sound of Home’

Samen met het Klarafestival startten we in maart het project ‘The Sound of Home' op, dat kindvluchtelingen in België toegang tot muziek wil bieden. Bij de start van het nieuwe muziekschooljaar in september schreven 109 kinderen zich in om een muziekinstrument te leren spelen. Want ook kunst en cultuur zijn basisbehoeften!

10. Onze kus- en knuffelzones vermenigvuldigen zich

In september 2016 installeerden we de eerste SOS Kus- en knuffelzone in kleuterschool Trip Trap in Schepdaal. Zo stimuleren we de liefdevolle aandacht van ouders voor hun kinderen en moedigen we hen aan om hun kinderen nog eens goed vast te pakken voor de start van de schooldag. Sindsdien besloten ruim 25 scholen om hun voorbeeld te volgen.

Lees meer artikels over:

Steun maandelijks

en geef kinderen die er alleen voor staan opnieuw een thuis en een toekomst vanaf twaalf euro per maand.

Kies een bedrag
Geslacht kind
Leeftijd kind
Bij voorkeur in deze regio
Uw gegevens
Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen