Mina (12) heeft haar mama terug

Stijn
Stijn
24 januari 2018

Sinds de start van de oorlog in 2011 biedt SOS Kinderdorpen intensieve noodhulp aan kinderen en families in Syrië. In de kuststreek Tartous bieden we ondermeer tijdelijke opvang aan 150 onbegeleide kinderen, terwijl we hen proberen te herenigen met hun familie. Dit is het verhaal van Mina*, een meisje van 12 jaar, dat we in de loop van 2017 mochten verwelkomen.

Het verhaal van Mina begint in Homs, een stad in het westen van Syrië. Ze woont er samen met haar mama, papa en broers. Van de ene dag op de andere staat de oorlog aan hun voordeur. Mina’s mama, Sarah, vertelt met pijn in het hart over die bewuste dag: “’We moeten hier NU weg. We zijn in gevaar.’ Dat waren de laatste woorden van mijn echtgenoot. Het was nog vroeg, de kinderen waren in de tuin aan het spelen.

Mina's papa werd getroffen en overleed ter plaatse

Tot er plots vlakbij raketten insloegen. Mijn echtgenoot rende de tuin in om de kinderen naar binnen te halen. Zij waren op tijd, hij net te laat. Hij werd getroffen en overleed ter plekke.”

Mama raakt vermist

De dagen die erop volgen, wordt het alleen maar erger. De oorlog veegt Homs uiteindelijk helemaal van de kaart. Sarah twijfelt niet en vlucht de stad uit, samen met Mina en haar twee broers. Na een lange tocht arriveren ze zo in Tartous, een stad die min of meer gespaard is gebleven van het oorlogsgeweld. Daar zijn ze niet alleen: net omdat het er veilig is, zoeken er zo’n 258.000 mensen uit heel Syrië een schuilplaats. Dat zet de samenleving enorm onder druk. Voedsel en drinkbaar water zijn schaars en de inflatie is verschroeiend. Naar school gaan is voor veel kinderen geen optie.

Drie dagen later, was mama nog niet terug

Ook Mina en haar familie moeten die harde realiteit ondergaan. Wanneer het gezin door hun voorraad zit, besluit mama haar kinderen even alleen te laten, op zoek naar eten. Drie dagen later was ze nog niet terug.

Een tijdelijke oplossing

Na een paar dagen merkt een sociaal werker op dat Mina en haar broers er helemaal alleen voor staan. Hij besluit in te grijpen en brengt hen naar het SOS Opvangcentrum in Tartous. In het begin zijn ze nogal in zichzelf gekeerd. Mina zegt geen woord, ze vraagt alleen om haar moeder. Een week later knaagt het gemis nog steeds, maar ze beginnen wel wat los te komen. Ze maken vrienden en doen graag mee aan de activiteiten in de SOS Kindvriendelijke ruimte, die aan het centrum verbonden is. Mina vindt het vooral leuk om mee te voetballen: “Ik heb geleerd dat voetbal niet enkel een sport is voor jongens. Ik kan ook heel goed meespelen.”

Eindelijk herenigd

Na ongeveer een maand in ons opvangcentrum, slagen onze collega’s erin om de mama terug te vinden. Wat er met haar gebeurde toen ze op zoek ging naar eten, wil ze niet vertellen. Maar ze zijn zo gelukkig dat ze elkaar terug hebben. Vandaag is het gezin nog steeds in Tartous. Mina en haar broers komen bijna elke dag naar de kindvriendelijke ruimte en krijgen er ook onderwijs. Mama Sarah heeft zo overdag ook de handen vrij om in het levensonderhoud van haar gezin te voorzien. Sarah: “Het leven blijft hard, maar op z’n minst zijn we samen. Ik ben SOS Kinderdorpen heel dankbaar”.

Help ons om kinderen in Syrië te herenigen met hun familie

Doe een gift

*Om de identiteit van het meisje te beschermen gebruiken we een schuilnaam

Lees meer artikels over: Syrië, noodhulp

Steun maandelijks

en geef kinderen als Mina opnieuw een thuis en een toekomst vanaf twaalf euro per maand.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen