• Home
  • Waarom de eerste 1000 dagen van je kind zo belangrijk zijn

Positief opvoeden

Waarom de eerste 1000 dagen van je kind zo belangrijk zijn

De eerste duizend dagen zijn cruciaal voor de ontwikkeling van je kind. In die periode ontwikkelt hij al zijn vitale levensfuncties, legt hij de basis voor een veilige hechting, en maken zijn hersenen continu verbindingen. Door aandachtig te zijn op deze drie principes, maak je van die eerste duizend dagen een succes.

verlatingsangst 3

1. Geef je kind voldoende bouwstenen voor een sterk lichaam

De eerste duizend dagen van je kind beginnen bij de verwekking. Gedurende 40 weken, ongeveer negen maanden, ontwikkelt hij in de buik van mama de vitale functies die hij nodig heeft om te overleven in ‘de buitenwereld’. Daarvoor heeft hij voldoende bouwstenen nodig. En die haalt je kind uit de voeding van zijn mama. Gezond en evenwichtig eten tijdens de zwangerschap is daarom heel belangrijk.

Kinderen die bepaalde bouwstenen missen, bijvoorbeeld door eenzijdige voeding of ondervoeding, lopen ook op latere leeftijd een groter risico op obesitas, bepaalde kankers, hartziektes, diabetes… Ze zijn vatbaarder voor ziektes en infecties. En hun hersenen ontwikkelen een kleiner deel van hun potentieel, waardoor ze mogelijks minder vaardigheden verwerven.

Ook na de geboorte blijft een goede voeding natuurlijk belangrijk. Onder andere voor de ontwikkeling van het immuunsysteem, de groei van het lichaam en de ontwikkeling van de hersenen.

2. Zorg voor een veilige hechting

De mens is vanaf de geboorte gericht op contact met anderen. Het huilen van je baby, het oogcontact, het eerste lachje… het is gedrag dat je kind gebruikt om je aandacht te trekken en je te wijzen op z'n behoeften. Honger, buikpijn, koud, warm, natte luier. Door te reageren op die behoeften en signalen, zal je kind zich aan je hechten. Jij wordt dan de veilige basis die je kind nodig heeft om de wereld te ontdekken, het vertrouwen om al die nieuwe ervaringen te trotseren.

Als kinderen die veilige basis niet hebben, bouwen ze moeilijker vertrouwen op om die wereld te verkennen. Als kinderen hun gehechtheidsfiguur verliezen, verliezen ze ook een deel van zichzelf en hun vertrouwen in de wereld rondom hen. Als er niemand is die hen toont wat kan en wat niet kan, wat gevaarlijk is en wat veilig, dan is het voor kinderen moeilijk om hun wereld goed te leren inschatten. En als er niemand is die je toont wat het betekent om van iemand te houden, dan is het moeilijk om van jezelf of anderen te leren houden. 

3. Stimuleer verbindingen in de hersenen via interactie

Je kind leert heel veel in interactie met de mensen rondom hem. Die helpt hem om allerlei verbindingen te leggen in de hersenen. Daarom is het belangrijk om veel met je kind in contact te treden. Zo stimuleer je:

  • de ontwikkeling van de zintuigen: met jouw aanwijzingen leert je kind dat hij de verwarming niet mag aanraken, want die is heet. En hij leer kleuren van elkaar te onderscheiden als jij hem daarbij helpt.
  • de motoriek: van rollen naar kruipen, opstaan en weer vallen, een lepeltje grijpen, uit een beker drinken. Je kind moet zoveel leren en heeft daarbij jouw hulp en aanmoediging nodig.
  • het leggen van verbanden: door verstoppertje te spelen met je kind leer je hem bijvoorbeeld dat dingen die hij niet ziet, niet per sé verdwenen zijn.

Zonder al die interacties, is er heel veel dat je kind niet leert. En dat heeft onmiskenbaar een invloed op zijn ontwikkeling.

Bij SOS Kinderdorpen weten we heel goed dat een tekort aan zorg en liefde in die eerste duizend dagen ernstige gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom werken we in België en heel wat andere Europese landen nauw samen met overheid en jeugdhulp. Met als doel de opvang en begeleiding van jonge kinderen die niet bij hun ouders kunnen opgroeien structureel te verbeteren.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter