Drie kinderen in Syrië na drie maand herenigd met hun mama

Stijn
Stijn
28 februari 2018

Zahra*, zeven jaar, groeit samen met haar mama en twee broers op in Aleppo. 'Papa was er al even niet meer, maar mama maakt er wel altijd een échte thuis van", zegt haar oudste broer Zahid. "Toen de bezetting begon, werd het steeds moeilijker. We hadden honger en waren heel bang."

Schuilnamen ter bescherming van de privacy van de kinderen

Bomaanslag

Niet veel later werd het huis van Zahra, Youcef en Zahid getroffen door een bomaanslag. Er bleef niets meer van het huis over. Het gezin was gelukkig niet thuis en ongedeerd. Maar het was wel de druppel: ze besloten te vluchten naar Tartous, een regio aan de kust waar het tijdens de oorlog betrekkelijk veilig is gebleven.

Chaos onderweg

In de chaos van de vlucht geraken de drie kinderen gescheiden van hun mama. Wat er precies is gebeurd hebben we tot op de dag van vandaag niet kunnen achterhalen. Zahid, de oudste broer, neemt de verantwoordelijkheid voor zijn broer en zus op zich. Ze geraken tot in Tartous en krijgen er een tent toegewezen in een vluchtelingenkamp.

Portier

Zahid gaat meteen op zoek naar werk: hij wil geld verdienen voor zijn broer en zus. Hij kan aan de slag als koerier voor een kledingfabriek, nachtwerk. Dat wil zeggen dat Zahra en Youssef 's nachts helemaal alleen zijn in het vluchtelingenkamp.

Oef

Onze medewerkers in Tartous horen van de situatie van de drie kinderen en besluiten meteen om hen op te vangen in ons tijdelijk opvangcentrum. Dat liep niet van een leien dakje: door alles wat hij meemaakte was Zahid erg wantrouwig. Hij was er niet gerust in.

Stilaan ontdooien

Het duurde even, maar gaandeweg gingen ze zich meer op hun gemak voelen in onze zorg. Ze zagen dat zij en de andere kinderen in goede handen waren, dat ze goede voeding en medische zorg kregen, dat er ruimte was voor plezier en zelfs voor onderwijs. Ze kregen ook gespecialiseerde begeleiding, onze educatieve teams ter plaatse hebben veel ervaring met het verwerken van traumatische gebeurtenissen.

Sterke jongen

Mais, psychosociaal begeleidster in het opvangcentrum: "Zahid is een heel bijzondere jongen. Hij heeft dingen meegemaakt die geen enkel kind zou mogen meemaken, maar blijft ondanks de omstandigheden heel sterk. Zijn broer en zus zijn alles voor hem. Ik probeer hem nu te helpen om te stoppen met roken, een gewoonte die hij opgedaan heeft tijdens zijn werk als portier."

Eindelijk herenigd

Na drie maanden sloegen onze medewerkers erin de mama Zahid, Youssef en Zahra terug te vinden: "Die hele tijd wist ik niet of mijn kinderen nog leefden. Mijn dagen waren een en al horror. Nu we terug samen zijn, zijn we nog zoveel sterker als gezin. We zijn zo dankbaar dat we elkaar hebben!"

Terug naar Aleppo

De drie kinderen kwamen nog een tijdje op bezoek in het opvangcentrum, om te spelen en leren met hun vriendjes daar. Ondertussen besloot het gezin om terug naar Aleppo te keren en hun thuis terug op te bouwen. De situatie is er voldoende veilig om opnieuw te beginnen. We wensen hen hééééél veel succes!

Herenig een kind in Syrië met zijn of haar familie

Doe een gift
Lees meer artikels over: Syrië

Steun maandelijks

en geef kinderen als Zahra opnieuw een thuis en een toekomst vanaf twaalf euro per maand.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen