Families opnieuw zelfredzaam maken

Soms hebben kinderen wel nog familie, maar raakt die in de problemen. SOS houdt die families samen door steun te bieden op vlakken waar ze nog weerbaar zijn. Zodat kinderen er niet alleen voor komen te staan.

SOS Familieversterkende programma’s

Het doel van die programma’s? De zelfredzaamheid van de meest kwetsbare families versterken, zodat ze op lange termijn voor hun kinderen kunnen blijven zorgen.

Een bron van inkomen

Zonder inkomen, geen brood op de plank. Daarom helpen we families met het opzetten van een handel, het aanleren van een beroep of het verbeteren van hun landbouw. Opleiding, begeleiding en een duwtje in de rug: dat is voor veel ouders voldoende om een betere toekomst uit te bouwen. Voor zichzelf én voor hun kinderen.

Naar een sociaal ondersteuningsnetwerk

We willen dat de gemeenschappen waarin we actief zijn op termijn zelf de zorg om kwetsbare families kunnen overnemen. Daarom stimuleren, organiseren en versterken we lokale initiatieven en verenigingen die een positieve invloed hebben op kwetsbare kinderen. Zo bouwen we aan een sociaal ondersteuningsnetwerk.

Bewustzijn rond kinderrechten versterken

Pas wanneer mensen zich realiseren dat het niet ok is als een kind mishandeld wordt, kunnen ze daartegen reageren. Daarom versterken we het bewustzijn rond kinderrechten bij verenigingen en overheden, die deze kennis op hun beurt verder verspreiden in de gemeenschap. Met vormingen rond relevante thema’s als gezonde voeding en hygiëne, versterken we de capaciteiten van gezinnen om hun kinderen gezond groot te brengen.

Voldoen aan basisbehoeften

Zodat de kinderen ook op korte termijn gezond kunnen opgroeien, zorgt SOS voor toegang tot basisvoorzieningen als medische zorg, gezonde voeding, drinkbaar water, huisvesting en kledij. Zolang de ouders dat niet zelf kunnen dragen, zorgen we er ook voor dat de kinderen naar school kunnen. Zodat ze perspectieven hebben op een toekomst.

Samen met gemeenschappen en overheden

Die programma’s zijn niet gewoon vóór de gemeenschap, ze zijn ook van de gemeenschap. Van de identificatie van de begunstigden tot de uitvoering en evaluatie van de projecten: de lokale gemeenschap is altijd nauw betrokken. En ook (lokale) overheden betrekken we zoveel mogelijk bij onze projecten, want zij zijn nog steeds als eerste verantwoordelijk voor het welzijn van kinderen.

Overal ter wereld

Wereldwijd zijn er vandaag 672 familieversterkende programma’s die samen bijna 500.000 mensen ondersteunen. Overal zijn die programma’s aangepast aan de lokale context en de specifieke noden van kwetsbare kinderen en hun familie.

Steun maandelijks

en help families zelfredzaam te worden.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen