Onbegeleide kinderen vinden opvang bij SOS Oostenrijk

Max
25 september 2015

Onbegeleide kinderen en jongeren vormen een aanzienlijk deel van de vluchtelingengroep. In Oostenrijk vonden meer dan 30 kinderen en jongeren die op de vlucht waren zonder hun ouders ondertussen een thuis via SOS Kinderdorpen. SOS Oostenrijk wil nog eens 70 andere kinderen ook een thuis bezorgen.

Efficiënt hulp bieden

Sinds het begin van de vluchtelingencrisis heeft SOS Kinderdorpen Oostenrijk aangeboden om onbegeleide kinderen die in het vluchtelingenkamp van Traiskirchen aankwamen op te vangen. Dat proces werd echter belemmerd door bureaucratische procedures. Ondertussen kan SOS wel efficiënt hulp bieden.

Opvang over het hele land

Vier Afghaanse jongens tussen de 12 en de 13 jaar, zijn enkele van de kinderen die hun weg vonden naar het SOS Kinderdorp van Altmünster. Maar ook Wenen, Tirol en Stübing werden jongens en meisjes opgevangen die nergens heen konden.

Meer dan een dak boven het hoofd

Clemens Klingan, de verantwoordelijke voor SOS Kinderdorpen in Noord-Oostenrijk: “Voor SOS Kinderdorpen gaat het over meer dan een dak boven het hoofd en voedsel op tafel. Het gaat erom deze kinderen een stuk van hun kindertijd terug te geven. Ze terug een zinvolle dagindeling, integratie en onderwijs te geven.”

Een kind is een kind, of het nu in Wenen of Damascus geboren is

C. Moser, nationaal directeur van SOS Oostenrijk

SOS Jongerengroepen

Ondertussen stromen er ook erg veel jongeren van 17 jaar of ouder Oostenrijk binnen. Hoewel de Oostenrijkse staat die kinderen in volwasseneninstellingen wil plaatsen, gaat SOS daar tegen in. Daarom worden er SOS jongerengroepen opgericht, waar jongeren samen en onder begeleiding kunnen wonen, zonder dat ze het risico lopen slachtoffer te worden van criminaliteit of geweld.

“Een kind is een kind”

Christian Moser, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Oostenrijk, kwam met het initiatief van de Jongerenhuizen op de propppen: “In Oostenrijk wonen jongeren minstens tot hun 21 bij hun ouders, waarom zouden Syrische kinderen dan op 17 zonder enige hulp verder kunnen? Een kind is een kind, of het nu in Wenen of Damascus geboren is.”

Geef kinderen op de vlucht een nieuwe thuis

Doe nu een gift
Lees meer artikels over: Vluchtelingencrisis

Geef kinderen op de vlucht een nieuwe thuis

Doe nu een gift

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen