Nzinga Nzinga: families én milieu versterken in Kinshasa

Nzinga Nzinga betekent ‘milieu’ in het Lingala, de lokale taal van Kinshasa. Door dit project te steunen geef je kwetsbare families en kinderen toegang tot zuiver water, gezonde voeding, onderwijs en een bron van inkomsten waar ook het milieu beter van wordt.

Ontwikkelingshulp, ontwikkelingssamenwerking en economische ontwikkeling in Kinshasa, Congo, Afrika
200 kinderen

kunnen naar school en kunnen gezond eten

28 waterbronnen

zorgen voor zuiver water voor de hele gemeenschap

60 000 nieuwe planten

zorgen voor een betere luchtkwaliteit

70 families

creëren een ecologisch verantwoorde bron van inkomsten

Wat doet SOS?

Klimaatsverandering trotseren

In Kinshasa veroorzaakt de klimaatsverandering lange periodes van droogte afgewisseld met hevige regenval en overstromingen. Dat verstoort de traditionele landbouw. SOS leert kwetsbare families moderne landbouwtechnieken, zet hen op weg met een basis aan materiaal en zaden en leert hen composteren voor mest. Zo verzekeren we een evenwichtige voeding voor hun kinderen.

Drinkbaar water en nette straten

Naast het klimaat zorgt ook de bevolkingsexplosie van Kinshasa voor problemen: huisvuil, uitwerpselen en industrieel afval komen gewoon op straat en in rivieren terecht. Vooral de arme kinderen van Kinshasa dragen hier de gevolgen van: zij hebben geen toegang tot zuiver water en leven in totaal verloederde wijken.

Daarom zorgt SOS voor acht nieuwe waterbronnen en de renovatie van 20 andere bronnen. Met opkuisacties, 50 publieke vuilbakken en een systeem voor afvalbeheer zorgen we voor propere straten. Lokale partners en verenigingen nemen het beheer van die infrastructuur over. Zodat het water en de straten duurzaam proper blijven.

Ecologisch ondernemen

Omdat veel families worstelen met armoede, helpen we hen bij het opzetten van een bedrijfje. We concentreren ons daarbij op activiteiten die een positieve invloed hebben op het milieu. Bijvoorbeeld het verwerken van plastiek tot een soort asfalt. Of het weven van draagtassen uit maïsbladeren. Zo beschikken families over een bron van inkomsten om voor hun kinderen te zorgen.

Bewustzijn vergroten: hygiëne, milieu en kinderrechten

Vervuild water en slechte hygiëne veroorzaken veel ziekten in DR Congo. Daarom werken we met lokale verenigingen aan de kennis rond die thema’s. Via kleine investeringen (een wasbakje aan ieder huis, b.v.) helpen we de families om die kennis ook dagelijks toe te passen. Hetzelfde doen we met de bescherming van het milieu en kinderrechten.

Lokale partners en gemeenschap versterken

SOS werkt voor dit project samen met ASUREP, een lokale vereniging die vecht voor zuiver water en de sanering van arme gemeenschappen. Daarnaast zetten we ook participatieve verenigingen op, zoals kinderrechtencomités, zodat de gemeenschap zelf kan blijven werken aan betere leefomstandigheden voor kinderen.

Alle kinderen naar school

Het Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat (AWAC) financiert 90% van dit project. Onderwijs valt niet binnen de doelstellingen van deze organisatie, daarom financieren we dit met eigen middelen. SOS zorgt er dus voor dat alle 200 kinderen naar school kunnen.

Wat kan jij doen?

Met een maandelijkse gift werk jij mee aan de economische zelfredzaamheid van kwetsbare gezinnen, zorg je dat kinderen binnen hun eigen gezin gezond groot kunnen worden en bouw je mee aan een duurzame ontwikkeling mét respect voor het milieu.

  • Met maandelijks 5 euro bied je een familie zaden en grondstoffen voor de landbouw
  • Met maandelijks 9 euro bied je een jaar onderwijs aan een klas van 12 kinderen
  • Met maandelijks 20 euro bied je zuiver water dankzij de renovatie van 20 waterbronnen
Ondersteunende partners

Steun maandelijks

en maak een kwetsbare familie terug sterk vanaf 12 euro per maand

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen