Syrië

Ontheemde kinderen en families opvangen in Syrië

Duizenden kinderen in Syrië moesten op de vlucht voor het geweld en raakten in de chaos hun ouders kwijt. Die kinderen vangt SOS Kinderdorpen op en herenigt ze met hun familie.

150 kinderen

per jaar vinden een veilige schuilplaats en worden herenigd met familie

60 gezinnen

krijgen begeleiding dankzij ons familieversterkend programma

48 geëngageerde werknemers en vrijwilligers

zorgen voor de opvang en begeleiding van de kinderen

Wat doet SOS Kinderdorpen?

Een veilige schuilplaats

SOS vangt in het westen van Syrië (Tartous) 150 kinderen op die hun thuis moesten ontvluchten en zo hun ouders of familie kwijt raakten. 

We bieden hen een veilige schuilplaats, waar ze beschermd zijn tegen de risico’s van een leven op straat. We zorgen dat ze kunnen eten en drinken, dat ze naar school gaan en dat ze naar de dokter kunnen als ze ziek zijn.

Herenigen met familie

Tegelijkertijd gaan we op zoek naar de ouders of familie van de kinderen. We willen hen zo snel mogelijk opnieuw samen brengen. Is die familie niet sterk genoeg om goed voor de kinderen te zorgen, dan gaan we die ondersteunen. Zodat de kinderen zeker goed terecht komen.

Voor kinderen die geen familie meer hebben, zoeken we een oplossing op lange termijn. Zodat ze toch opgroeien in een warme thuis. De twee kinderdorpen van SOS in Syrië zijn daarbij een optie.

Omgaan met trauma’s

Veel kinderen op de vlucht zagen dingen gebeuren die geen mens zou mogen meemaken. De psychosociale begeleiding van kinderen krijgt daarom een belangrijke plaats.

Dat kan via individuele therapie. Maar we helpen kinderen ook spelenderwijs en in groep omgaan met de dagelijkse realiteit in Syrië.

Wat kan jij doen?

Veel mensen denken ‘wij kunnen niets doen, het is hopeloos’. Dat is niet waar: SOS Kinderdorpen zorgt ter plaatse voor duizenden kinderen. Elke euro die iemand geeft laat ons toe om tenminste op menselijk vlak een verschil te maken.

  • Met 23 euro bied je een kind 24 uur opvang en bescherming
  • Met 45 euro bied je een kind psychologische begeleiding bij het verwerken van trauma
  • Met 60 euro bied je een kind een maand lang drie maaltijden per dag

Contact

Stuur projectcoördinator Stijn Raes een mailtje via stijn.raes@sos-kinderdorpen.be of bel 02 639 09 70.

Word meter of peter en geef kinderen die er alleen voor staan opnieuw een familie

Word meter of peter