• Home
  • Vaak gestelde vragen: Meter of peter worden voor een heel kinderdorp

Vaak gestelde vragen: Meter of peter worden voor een heel kinderdorp

Overal ter wereld zijn er kinderen die moeten opgroeien zonder ouders, familie of thuis. Als meter of peter zorg jij er mee voor dat die kinderen opgroeien in een sterke familie. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over die manier van steunen.

Kan ik kiezen welk kinderdorp ik ondersteun? 

Ja, dat kan je! SOS Kinderdorpen is actief in 135 landen wereldwijd en in de meeste daarvan kan je een kinderdorp ondersteunen. In je aanvraag kan je alvast de regio selecteren. En als je heel specifiek weet welk kinderdorp in welk land je graag wilt steunen, dan mag je dat zo meegeven in het veld voor opmerkingen. 


Blijf ik op de hoogte van de evolutie van het kinderdorp dat ik steun?

Iedere zes maand krijg je een exclusieve update uit het kidnerdorp via brieven en foto’s. Zo blijf je helemaal op de hoogte. En als je dat graag wilt, kan je zelfs eens op bezoek gaan in het kinderdorp. Laat dit zeker zes weken op voorhand weten via welcome@sos-kinderdorpen.be, dan hebben we voldoende tijd om goed af te spreken. 


Is mijn maandelijkse steun fiscaal aftrekbaar?

Ja. Van zodra je giften in één jaar meer dan 40 euro bedragen, kan je die in brengen in je belastingen en trek je 45% van je gift terug. In de loop van de maand maart (van het jaar volgend op het jaar waarin je de gift deed) sturen we je automatisch een fiscaal attest toe. Zo betaal je dus eigenlijk geen 30 euro per maand, maar 16,5 euro.


Kan ik het kinderdorp dat ik steun bezoeken?

Dat kan zeker. Als je het kinderdorp dat je steunt graag gaat bezoeken, laat het dan zeker zes weken op voorhand weten via welcome@sos-kinderdorpen of op het nummer 02 538 57 38. Zo zorgen we ervoor dat alles goed geregeld is. 


Waarom een heel kinderdorp steunen, eerder dan één kind specifiek? 

Beide manieren om te steunen zijn waardevol. Het doel is hetzelfde: je zorgt er mee voor dat kinderen opgroeien in een warme, liefdevolle omgeving. Door een heel kinderdorp te steunen, bouw je mee aan de verschillende SOS families in dat kinderdorp. 


Kan ik het hele gezin betrekken bij onze steun?

Heel veel mensen vinden het leuk om hun kinderen te betrekken bij de leefwereld van het kinderdorp dat ze steunen. Zo krijgt het hele gezin een beeld van hoe kinderen elders in de wereld leven.


Kan ik post sturen naar het kinderdorp dat ik steun?

Je doet al heel wat voor het kinderdorp, maar als je dat graag wilt, kan je bijvoorbeeld een cadeautje sturen naar de kinderen. Je kiest dan best voor iets kleins dat ze samen kunnen delen. Denk bijvoorbeeld aan stickers of kleurpotloden. Maar denk er wel aan dat in veel landen de postbedeling niet altijd goed georganiseerd is. Pakjes gaan soms verloren, komen beschadigd aan of worden gestolen. Ook de douanekosten lopen soms hoog op.


Wat gebeurt er concreet met mijn maandelijkse bijdrage?

Tachtig percent gaat rechtstreeks naar onze projecten: zestig procent voor het kinderdorp en twintig procent voor de andere projecten die we vanuit SOS Kinderdorpen België organiseren.  Met die zestig percent vergoeden we de kosten van het dagelijkse leven. Zo groeien de kinderen op in optimale omstandigheden en krijgen ze alle zorgen die ze nodig hebben: voeding, kledij, onderwijs, medische zorg, sport en ontspanning… Twintig percent van je bijdrage gaat naar onze werking. Zo kunnen wij een professionele service garanderen. 

Ontdek onze cijfers in detail in ons jaarverslag

Wat als ik mijn bijdrage op een dag moet stopzetten?

Dan blijft het kinderdorp gewoon bestaan, want onze zorg voor de kinderen is onvoorwaardelijk. Maar we zullen je steun wel heel erg missen.


Hoe lang kan ik steunen?

Kinderen komen meestal bij ons toe als ze nog heel jong zijn. En ze blijven er tot ze op eigen benen kunnen staan. Als meter of peter kan je dus bij wijze van spreken ondersteunen van de papfles tot een diploma en een rijbewijs.


Hoe ziet het dagelijkse leven in een kinderdorp eruit?

Samen met een tiental andere kinderen (eventueel hun biologische broers en/of zussen) groeien de kinderen op in één van de familiehuizen in het kinderdorp, onder de hoede van een SOS moeder. Zij zorgt voor hen als een echte moeder: onvoorwaardelijk, met alle zorg en liefde. Ze volgen les in scholen uit de buurt of, als die er niet zijn, in scholen die we zelf bouwen. Ontdek meer over onze werking hier. 


Ik ben net meter of peter geworden. Wat nu?

Binnen de drie weken na je inschrijving ontvang je van ons je welkomstdossier. Daar ontdek je alles wat je wil weten over het kinderdorp dat je steunt en ons werk in dat land.


Hoe zit die domiciliëring in mekaar?

Als je je inschijft via onze website, dan geef je je akkoord om maandelijks 30 euro of meer van je rekening over te schrijven. Wij geven die opdracht door aan je bank en je hoeft zelf niets meer te doen. Eenvoudig, snel en gemakkelijk. Iedereen blij.


Kan ik mijn domiciliëring stopzetten?

Zeker en vast. Je mag ons gewoon een mailtje sturen via welcome@sos-kinderdorpen.be of bellen op het nummer 02 538 57 38. We kunnen de domiciliëring meteen voor je opzeggen.


Nog vragen?

Contacteer ons via deze pagina, stuur een mailtje naar welcome@sos-kinderdorpen.be of bel ons op het nummer 02 538 57 38. We staan je met plezier te woord!


Kom bij ons team van maandelijkse gevers en bouw mee aan sterke families. Want groot worden kan je niet alleen.

Ik word meter of peter