In één klap weeskind, maar Lamis (3) staat niet alleen

Lamis groeide gelukkig op in Damascus, Syrië. Maar een brutale aanval sloeg haar wereld aan diggelen. Ze werd in één klap wees. Gelukkig staat ze niet alleen.

Dit verhaal gaat over ons project in Syrië, waar we 5 miljoen kinderen in nood helpen.

Het verhaal van Lamis

Dagen lang zwierf Lamis verloren door de straten van Damascus. “Toen ik haar de eerste keer zag, was ze volledig in shock”, vertelt haar SOS moeder Sa’ada. “Ik mag er niet aan denken wat ze allemaal heeft meegemaakt, welke dingen ze gezien heeft.”

Veilig in het kinderdorp

Het verlies van haar ouders zal Lamis haar leven lang met zich meedragen. Maar gelukkig was er nog een vangnet: ze vond een nieuwe thuis in het kinderdorp in Damascus. Daar is ze nu veilig. Ze woont er bij haar SOS moeder, die als een echte moeder voor haar zorgt: met heel veel aandacht en liefde, elke dag, 24 op 24.

“Toen ik haar de eerste keer zag, was ze volledig in shock”

SOS moeder Sa’ada

Op adem komen

Sa’ada: “De eerste dagen huilde Lamis uren aan een stuk. Tot ze uitgeput was en in slaap viel. Maar ook dan was ik niet gerust. Ze ademde moeilijk en had veel nachtmerries. Ik week die eerste dagen nauwelijks van haar zijde.”

Een proces van lange adem

Pas na 5 dagen kon Lamis normaal beginnen eten. Sa’ada besteedt heel veel aandacht aan haar en praat veel met het meisje, zodat ze langzaam maar zeker haar trauma’s kan verwerken. Ondertussen begon ze ook meer en meer te praten met de zeven andere kinderen die bij Sa’ada wonen, haar SOS broers en zussen.

Samen staan we sterk

Sa’ada: “Wij zijn één gezin, en ik vroeg mijn andere SOS kinderen om Lamis met open armen te ontvangen en voor haar te zorgen. Want wij moeten deze crisis samen doorkomen. De banden die we binnen onze familie smeden maken ons in deze moeilijke periode sterk.”

Wij zijn één gezin en moeten deze crisis samen doorkomen.

SOS moeder Sa’ada

Bouwen aan een toekomst

Zo vindt Lamis stilaan haar plaats in het kinderdorp. Ze went aan haar nieuwe omgeving en leert de mensen om haar heen vertrouwen. Dat vertrouwen is de basis die ze nodig heeft om opnieuw gewoon een kind te zijn. Van daaruit kan Lamis een toekomst uitbouwen en beetje bij beetje opgroeien tot een sterke vrouw.

Er zijn vandaag nog duizenden kinderen als Lamis die we nog niet kunnen helpen. Geef jij kinderen als Lamis een thuis en een toekomst?

Steun maandelijks
Sterke verhalen uit Syrië