BX Brussels en SOS begeleiden kinderen en hun families

“Het mooiste aan BX Brussels is de samenwerking met SOS”

Sociaal project met BX Brussels

In november 2014 startte SOS Kinderdorpen een pilootproject op met BX Brussels. Het doel is om kinderen die geen toegang hebben tot een sportclub toch de kans te geven om aan sport te doen en dit door hun familie te ondersteunen. Ondertussen is het voetbalseizoen afgelopen. Tijd dus voor een terugblik met Patricia en Katrien, twee sleutelfiguren in de tandem BX-SOS.

Ook BX tracht in de eerste plaats kinderen die anders niet aan bod zouden komen een kans te geven.

Anders dan andere clubs

Dat BX Brussels anders is dan de meeste clubs, wil Patricia graag extra benadrukken. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse werking van de club en stelt uit eerste hand vast welke positieve invloed BX Brussels heeft:

“Er is in Vorst een grote concentratie vluchtelingen, die niet over papieren beschikken. Dat is een probleem, want voor de Franstalige voetbalfederatie mogen jongens zonder papieren niet spelen. En BX is toevallig aangesloten bij die federatie. Dat is natuurlijk enorm spijtig voor die kinderen. Er is zo een jongen die nu een jaar bij BX is. Zijn ouders stierven tijdens de burgeroorlog in Congo. Hij heeft geen papieren en mag dus niet spelen. Bij andere ploegen zou hij al snel weggestuurd worden. Hier niet. Bij ons mag hij nog altijd meetrainen, mag hij mee op de bank komen zitten en fluit hij regelmatig wedstrijden als scheidsrechter. Op dat laatste is hij echt fier: het geeft zijn zelfvertrouwen een serieuze boost.”

De visies van BX Brussels en SOS Kinderdorpen liggen dicht bij mekaar. Ook BX tracht in de eerste plaats kinderen die anders niet aan bod zouden komen een kans te geven. Naast het sportieve, zet BX ook andere competenties extra in de verf. Dat wordt de coaches expliciet gevraagd.

Katrien werkt voor SOS Kinderdorpen en begeleidt kinderen en hun families op sociaal en financieel vlak:

“Bij BX besteden ze veel aandacht aan het ontwikkelen van andere talenten dan enkel voetbalvaardigheden. Ze waarderen niet enkel de beste spelers, maar promoten ook andere kwaliteiten, zoals inzet of teamgeest. Onze coaches krijgen zelfs een vorming over hoe ze met kwetsbare jongeren kunnen omgaan. Coach de coach, zeg maar (lacht).”

Een toekomst voor iedereen

Bij BX valt niemand uit de boot.

Patricia: “In het begin van het seizoen hadden we een joint gevonden in de kleedkamers. We hebben uitgezocht van wie hij was en hebben de jongen apart genomen en ermee gepraat. Bij andere clubs vlieg je dan buiten! Hier wordt er op zo’n jongen ingepraat en proberen we tot een oplossing te komen. En wat zien we nu? De jongen in kwestie heeft een scheidsrechterscursus gevolgd en fluit nu elke week wedstrijden, waar hij ook nog een zakcentje aan over houdt. Op die manier proberen we hem op het rechte pad te houden, en dat lukt aardig.”

Voor volgend seizoen ziet Katrien nog ruimte voor verbetering:

“We willen nog meer gastjes en gezinnen begeleiden. We blijven ook mee nadenken over verbeteringen binnen BX, zodat die jongens kunnen blijven komen, gemotiveerd zijn en extra kansen krijgen. Het project tussen BX en SOS Kinderdorpen is nog erg jong, maar dat maakt het net zo leuk.”

Patricia: “Zelfs op heel korte termijn merk je dat er verbetering is op verschillende vlakken. Door de kinderen zo intensief te helpen en op te volgen, help je de ouders. En doordat de ouders zich beter gaan voelen, helpen zij op hun beurt hun kinderen. De familiebanden worden verbeterd via BX en SOS Kinderdorpen, want de vader maakt zijn kind gelukkig en komt in contact met een heel fijne groep ouders. Een kind vindt het dan weer geweldig dat papa een oplossing gevonden heeft. En wanneer je een kind kan helpen, dat komt toch voor alles, hé.”

Doordat de ouders zich beter gaan voelen, helpen zij op hun beurt hun kinderen.

Patricia