Families versterken in Mzuzu

Racheal Msukera, 35, en Sarah Muuthahi, 51, wonen op enkele minuten wandelen van elkaar, maar toch is hun leven radicaal verschillend.

Families helpen in Mzuzu

In Mzuzu, vier uur ten noorden van de Malaweese hoofdstad Lilongwe, loopt sinds enkele jaren een SOS familieversterkend programma. Op die manier trachten we kwetsbare families te helpen met allerhande steun en maken we ze terug zelfstandig. Rachael en Sarah zijn alletwee vertrouwd met het project. Sarah is sinds 2013 uit het programma gestapt, terwijl Rachael er net in stapt.

Geen licht in huis

De achterkant van Rachaels huis is een groot gat, afgedekt met maiszakken. Er komt geen natuurlijk licht binnen in het huis en zelfs in het midden van de dag is het er erg donker. Daarom spendeert ze het grootste gedeelte van haar dag buiten, met haar dochters.

Havermout verkopen op de markt

Rachael heeft geen job, maar verkoopt nsima (havermout) op de markt om toch wat te verdienen. Op een goede dag is dat 6 $. Vaak worden haar ingrediënten en keukenspullen echter in beslag genomen door de politie, omdat ze geen vergunning heeft. “Het voelt alsof ik elke keer volledig opnieuw moet beginnen. Ik heb ook geen andere keuze, dit is de enige manier om mijn dochters te onderhouden.” Zegt Rachael.

Hulp bij praktische zaken

In de komende maanden zal een SOS team Rachael op verschillende manieren bijstaan. Ze zullen haar huis verbouwen, ze een opleiding geven en ze inschrijven in het plaatselijke spaarprogramma. Daarnaast zullen ze haar helpen bij het inschrijven van haar bedrijfje en opvang bieden voor de jongste kinderen. Rachael: “Ik hoop dat ik door de hulp van SOS eindelijk in alle noden van mijn gezin kan voorzien.”.

Het verhaal van Sarah

Dat het familieversterkend programma werkt, wordt duidelijk aan de hand van het verhaal van Sarah. Zij kwam in 2006 voor het eerst in contact met SOS: “Voor ik deelnam aan het programma kon ik voor geen enkel van mijn kinderen het inschrijvingsgeld voor de school betalen. Mijn man en ik konden nauwelijks voor eten zorgen.”

Eindelijk zelfstandig

Via SOS leerde Sarah naaien en volgde ze een opleiding ondernemen. Nu naait ze kleren voor de mensen in de buurt, heeft ze zes varkens en verkoopt ze konijnen. Daarnaast zit ook zij in het spaarprogramma van het dorp. “Ik ben SOS zo dankbaar. Het team is goed opgeleid en ze zorgden ervoor dat we op eigen benen konden staan. Sinds enkele jaren zit ik niet meer in het programma, maar ik voel me nog elke dag gezegend.”

Op de goede weg

Sarah en Rachael zijn beide sterke vrouwen, die niets liever willen dan voor hun gezin zorgen. Maar alleen was dat bijna onmogelijk. Nadat SOS hielp is Sarah helemaal op de goede weg, hopelijk geldt voor Rachael binnenkort hetzelfde.

Maak families in Malawi terug sterk

Doe een gift