Jodhi uit India kan terug spelen

In veel kleine dorpen in India hebben mensen het elke dag erg moeilijk om te overleven. Kinderen nog het meest.

Het kinderdorp in Hyderabad

Klein voor haar leeftijd

Jodhi is een actief en vreugdevol meisje. Ze zit momenteel in het vierde leerjaar en woont in het dorp Berkhera Pathani, op vijf kilometer van het SOS Kinderdorp in Bhopal, India. Nu doet ze aan sport, maar dat ging niet altijd. Jodhi is 16 jaar oud, maar ziet er erg klein uit voor haar leeftijd. Dat heeft alles te maken met de moeilijkheden die ze al meemaakte.

De negatieve spiraal doorbreken

In het dorp waar Jodhi woont, zijn zo’n 40 procent van de kinderen ondervoed. Ook zij ging vroeger maar al te vaak met honger slapen. De meerderheid van de inwoners is er dan ook arm en niemand heeft er toegang tot georganiseerde gezondheidszorg. De negatieve spiraal die dat met zich meebrengt, wil SOS Kinderdorpen breken!

Families versterken

Onze mensen van het SOS Kinderdorp Bhopal steunen elf gemeenschappen in de buurt via familieversterkende programma’s. Berkhera Pathani is één van de kwetsbaarste dorpen. Er wonen 38 families, met elk drie tot vier kinderen. 50 procent van die gezinnen hebben maar één inkomen. Een inkomen dat nog eens erg laag is op de koop toe. Daarom is het vaak moeilijk om een volwaardige maaltijd op tafel te zetten voor elk gezinslid. Ook voor de familie van Jodhi was dat het geval.

Chronisch ondervoed

In 2011 kwam er echter verandering in die situatie. Vanaf toen konden de gezinnen uit Berkhera Pathani namelijk een beroep doen op het SOS familieversterkend programma. Als deel van dat programma kregen Jodhi en haar broers en zussen een medisch onderzoek. De diagnose was duidelijk: Jodhi was zwaar ondervoed. Ze was veel kleiner dan haar leeftijdsgenootjes en had bloedarmoede.

Workshops gezonde voeding

Met de hulp van SOS werd Jodhi op een voedzaam dieet van noten, gur (ongeraffineerde suiker), dalia (Indische stoofpot) en diverse groenten gezet. Om dat dieet vol te kunnen houden, hielp SOS de familie met het aanleggen van een tuintje. Daarnaast werden er verschillende workshops gehouden om de familie attent te maken op het belang van gezonde voeding en hygiëne. Zo kwamen ze te weten hoe ze met weinig geld toch voedzame maaltijden konden maken.

Dankzij SOS kunnen we nu elke dag een voedzame maaltijd op tafel zetten

Op de goede weg!

Stilaan werd Jodhi’s gezondheid beter. Ze werd veel actiever op school en begon aan sport te doen. Bij recente metingen werd dan ook duidelijk dat zowel haar gewicht als haar lengte waren toegenomen. Daar is ook haar moeder, Rekha, dankbaar voor: “Ik ben zo blij dat Jodhi nu gezond kan opgroeien. Dankzij SOS kunnen we nu elke dag een voedzame maaltijd op tafel zetten, zonder dat het te duur wordt.”

Laat kinderen in India gezond opgroeien

Doe een gift