Karna uit Nepal: al 25 jaar lang SOS moeder

Karna Pandey was 36 jaar toen ze bij het kinderdorp aanklopte om SOS moeder te worden. Voor haar zou het een levenswerk worden. Ondertussen is ze 75 en voedde ze al drie generaties kinderen op. Dat was natuurlijk niet altijd even makkelijk.

Een liefdevolle omgeving voor elk kind

”Het is erg moeilijk om elk kind te geven wat het wil. Daarom moet je zo goed mogelijk balanceren tussen nood en wens. Soms is er gewoon niet genoeg tijd of laat het budget het nu eenmaal niet toe. Dan moet je creatief zijn en andere manieren zoeken om je kinderen blij te maken”

Pilletjes tussen de pap

De muren van haar kamer hangen vol met foto’s van afstudeerceremonies en bruiloften. Op één van die foto’s staat Narendra, vandaag een consulent bij SOS, maar dertig jaar geleden een mager jongentje dat leed aan epilepsie. Om hem zijn medicijnen te laten nemen, verstopte Karna de pilletjes in zijn eten, waarna hij haar lachend beschuldigde van vergiftiging als hij ze vond. Ze moet nog steeds lachen als ze er aan terugdenkt.

Elk kind verdient de onvoorwaardelijke liefde van een moeder

SOS moeder Karna

Niet altijd genoeg…

Maar niet alle verhalen uit haar verleden als SOS moeder doen haar lachen. Zo was er ooit een jong meisje dat hartproblemen had. Het meisje had ook moeilijkheden met spreken en ontwikkelde zich traag. Karna verzorgde haar zo goed ze kon, maar het meisje had meer zorg nodig dan ze met al haar andere kinderen erbij kon bieden.

Het was alsof ik het meisje zelf had gebaard

SOS moeder Karna

Liefde is soms pijnlijk

Uiteindelijk werd het meisje naar een gespecialiseerde zorginstelling overgeplaatst. Dat voelt voor Karna nog steeds als een mislukking. ‘Het was alsof ik het meisje zelf had gebaard’ zegt ze, terwijl ze haar tranen dept met haar sari.

Evenveel voor iedereen?

Het is duidelijk dat Karna zich volledig heeft gewijd aan haar SOS kinderen, maar is het ook echt mogelijk om evenveel van elk kind te houden? “Ja!”, antwoordt ze zonder aarzeling, “Volgens mij is het zelfs noodzakelijk. Elk kind verdient de onvoorwaardelijke liefde van een moeder.”

Zoals Karna zijn er nog honderden SOS moeders die dag in dag uit klaar staan voor hun kinderen. Help ze om kwetsbare kinderen een thuis te geven.

Word nu meter of peter.