Kim Gevaert, acht jaar meter van Pascal uit Bukavu (DR Congo)

Nog voor Kim Gevaert ambassadrice werd van SOS Kinderdorpen, werd ze meter van Pascal uit het SOS Kinderdorp in Bukavu. Vandaag maakt Pascal deel uit van Kims gezin. Ze zag hem opgroeien van een kleuter tot de grote, slanke tiener die hij vandaag is.

Families versterken in Bukavu en Walungu

Toen ik zag hoe goed Pascal werd opgevangen, was ik echt met verstomming geslagen

Kim, een jaar nadat je meter werd, ging je je SOS kind al bezoeken in Bukavu. Hoe was dat?
In 2008 ging ik met mijn man Djeke op bezoek bij zijn familie in Congo. De ideale gelegenheid om ook eens in het kinderdorp langs te gaan. Toen ik zag hoe goed Pascal daar werd opgevangen, was ik echt met verstomming geslagen. Je moet weten dat Bukavu al jarenlang kreunt onder extreem geweld. Veel kinderen in het kinderdorp zijn daar op één of andere manier slachtoffer van. Toen ik de verhalen van sommige kinderen hoorde, vond ik het heel mooi dat die toch hun plaatsje vinden in het kinderdorp. Je ziet dat ze er echt kind kunnen zijn.

Voel je zelf een band met Pascal?
Toen ik in Bukavu was, heb ik best wel wat tijd met hem doorgebracht. Ik had bijvoorbeeld een vliegtuigje van Lego mee, dat we samen in elkaar zetten. Dus ik ken hem wel een beetje en voel me verbonden met hem. Het is ook een hele goede jongen. Hij doet het goed op school en is heel lief voor zijn SOS mama. Hij helpt haar veel in het huishouden. Aan de manier waarop hij met zijn SOS mama omging, en vice versa, zag ik dat die twee een speciale band hebben. Hij ziet haar gewoon heel graag.

Hoe oud is Pascal ondertussen
In april wordt hij 15. Hij gaat nu naar de technische school van SOS in Bukavu. Zo’n opleiding biedt de beste kansen op een job. Via de foto’s en brieven die ik als SOS meter krijg, zie ik hoe hij stilaan een echte man wordt. Hij is nu een grote, slanke tiener. Maar één ding is in al die jaren niet veranderd: zijn glimlach. Die is op elke foto exact hetzelfde.

Kennen je kinderen hem ook?
Er hangen een paar foto’s van Pascal op in onze woonkamer. En ik vertel ook regelmatig over hem. Ergens maakt hij dus deel uit van ons gezin. Onze oudste, Vince, weet zeker wie hij is. Maar Romeo bijvoorbeeld (4 jaar), stond onlangs naar een foto van Pascal te kijken en riep ‘kijk mama, Stromae’. Die heeft het dus nog niet helemaal begrepen.

Word net als kim met het hele gezin meter van een kind in één van onze kinderdorpen.

Ik word nu meter