Moeder zijn in Thessaloniki, geen makkelijke klus

Moeder zijn gaat nooit vanzelf, als je drie kinderen hebt al helemaal niet. Een Griekse moeder vertelt hoe zij samen met SOS Kinderdorpen de crisis probeert door te komen.

Anna is een moeder van drie uit het Griekse Thessaloniki. Ze is alleenstaand, heeft een part-time job en leeft sinds 2009 alleen met de kinderen. SOS Kinderdorpen helpt haar en haar gezin de crisis door te komen.

Zelfs 230 euro huur kan ik niet betalen

Alleenstaand met drie kinderen

Anna: “Ik ben 42 jaar en voed drie kinderen op: Konstantinos (12 jaar), Nikolas (8 jaar) en Katerina (7 jaar). Ik ben nooit getrouwd en woon sinds 2009 ook niet meer samen met de vader van de kinderen. We wonen in een klein huisje in een buitenwijk van Thessaloniki, waar ik 230 euro per maand voor betaal. Maar zelfs dat is de meeste maanden teveel geld om op tafel te leggen."

Constant verhuizen

“We zijn ondertussen al ongelooflijk vaak verhuisd. Gewoon omdat ik de huur niet meer aankon. De huur van dit huis lukt me nog net, maar verwarming kan ik bijvoorbeeld niet betalen. Daarom gebruiken we een houtkachel. Maar daardoor is er dan weer heel erg veel rook in huis, omdat ik geen zuiver hout kan kopen. Ik weet dat het slecht is voor de kinderen, maar het is dat of kou lijden.”

Niet meer alleen

Sinds augustus 2013 kan Anna rekenen op de steun van SOS: “Vanaf het moment dat ik kennismaakte met het familieversterkend programma, voelde ik dat ik er niet meer alleen voor stond. Ten eerste krijg ik persoonlijk advies en begeleiding over aanpassingen die ik kan maken om het leven van elke dag wat makkelijker te maken. Daarnaast volgt mijn oudste zoon Konstantinos therapie, omdat hij heel erg angstig is. Dat heeft vooral te maken met de afwezigheid van zijn vader en de problemen die we thuis hebben. Ook de kleinsten worden opgevangen in een naschools programma”

Wat me nu kalm houdt, is dat ik op SOS kan rekenen

Een groot verschil

“Vóór het familieversterkend programma voelde ik me erg slecht in mijn vel. Ik heb altijd geprobeerd om zo goed mogelijk voor mezelf en de kinderen te zorgen en toen dat niet meer lukte, voelde het alsof ik gefaald had. Bij SOS kreeg ik al van het eerste contact psychologische steun! Daarbij was het ook gewoon een pak van mijn hart dat we hier voedsel- en andere steun kregen. Wat me nu kalm houdt, is dat ik in moeilijke tijden op SOS kan rekenen.”

Help kinderen in Griekenland door de crisis.

Doe een gift