Moedige Caroline trekt jaar naar Ierland

“Alle papieren zijn ingevuld, het contract is getekend...”

Het SOS Kinderdorp Chantevent

Studeren in het buitenland is voor iedereen een uitdaging. Je ontdekt een ander land, andere mensen en gewoonten, moet nieuwe vrienden maken, … Veel meisjes van haar leeftijd zouden er zelfs niet aan beginnen. Caroline wel. Zij woont in het SOS Kinderdorp Chantevent nabij Namen en zal haar vijfde middelbaar in Ierland afwerken.

Een eerste kennismaking

Caroline is een meisje van 16 dat zich niet zo snel van de wijs laat brengen. Wanneer ze vertelt over haar aankomende avontuur weet ze dan ook perfect waar ze over spreekt:

“Vorig jaar verbleef ik al eens bij een gezin in Engeland, op het Isle of Wight. Dit jaar ging ik terug tijdens de paasvakantie.Ik ben er toen ook een week naar school geweest. Volgend jaar wil ik er graag mijn vijfde jaar middelbaar doen via WEP (World Education Program),een organisatie die uitwisselingsprojecten verzorgt over heel de wereld.”

Waarom ze voor Ierland kiest? “Ik wil erg graag naar een Engelstalig land,want ik wil mijn Engels echt verbeteren. Ah ja, Frans kan ik al hé (lacht).”

Binnenkort organiseer ik een spaghettifestijn. Momenteel heb ik ongeveer de helft van het geld dat ik nodig heb. Nog even doorbijten dus!

Caroline

Spaghettifestijnen en vlooienmarkten

Ondertussen is Caroline volop bezig haar reis voor te bereiden. En daarvoor heeft ze niet alleen mooie plannen, maar ook geld nodig: “In het weekend werk ik op het vliegveldje bij ons in de buurt. Ik doe daar wat van alles, vooral opdienen. Natuurlijk kan ik maar een bepaald aantal dagen werken per jaar. Daarnaast heb ik contact kunnen opnemen met de Rotary Club, die me ook voor een deel wil sponsoren. Ik verkoop ook kadertjes en snuisterijen op de rommelmarkt in Grune."

Op weg

Dat ze naar Ierland gaat, weet ze al,waar ze exact terecht zal komen, is nog niet zo duidelijk: “Alle papieren zijn ingevuld, het contract is getekend, iedereen is akkoord,…Ik ga dus sowieso.

Eerst moet ik wel nog slagen voor mijn examens,maar dat lukt me normaal wel. Alleen weet ik nog niet bij welke familie ik precies terecht ga komen, dat laat WEP me enkele weken voor het begin van september weten. Spannend.”

Door deze uitdaging aan te gaan, zet Caroline haar eerste stappen richting zelfstandigheid. Na een jaar in Ierland wil ze, onder verdere begeleiding van SOS Kinderdorpen, zelfstandig gaan wonen en studeren in Marche-en-Famenne. Wij zijn alvast erg fier op deze moedige jongedame!

Zelfstandig gaan leven is voor iedereen een uitdaging. Voor jongeren die opgroeien in de jeugdzorg, geldt dat des te meer. Steun jongeren als Caroline om hun eerste stappen naar volwassenheid te zetten!

Doe een gift
Related stories