Nieuwe hoop en een thuis voor vluchtelingen in Libanon

SOS Kinderdorpen Libanon vangt een deel van de 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen op in noodhulpcentra en kindvriendelijke ruimtes.

Ontheemde kinderen en families opvangen in Syrië

Een broodnodige druppel

In de SOS Kindvriendelijke ruimte van het noodhulpcentrum in Bhersaf worden 30 kinderen opgevangen. Zij zijn slechts een klein deel van de miljoenen kinderen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Dat is een broodnodige druppel op een hete plaat, want voor die kinderen die bij ons aankloppen, kunnen we wel een reëel verschil maken.

Yana vond een thuis

Kinderen zoals Yana (10 jaar) vinden bij SOS een nieuwe thuis. Zij vluchtte samen met haar moeder naar Libanon, nadat een bom hun huis in Syrië vernielde. Nu is Yana echter alleen. Nadat haar moeder ziek werd, moest ze gedwongen in een ziekenhuis in Beirut blijven. Het meisje vindt nu onderdak in een kindvriendelijke ruimte tot haar moeder beter is.

“Zware trauma’s”

“Deze kinderen worstelen met zware trauma’s. Ze hebben niet alleen familieleden verloren, ze leefden ook middenin een oorlog, werden gekidnapt of misbruikt…” zegt projectcoördinator Ramzi Saliba. “Wij geven ze terug een normaal leven. Of dat proberen we toch. Want het zal nooit meer zijn zoals voor de oorlog, maar hier zijn ze tenminste veilig en wel.”

Een vierde van de bevolking

Wij proberen kinderen terug een normaal leven te geven

Libanon heeft zelf ook te lijden onder het conflict aan de grenzen van het land, maar toch biedt het plaats 1,1 miljoen vluchtelingen. Dat is ongeveer een vierde van de eigen bevolking (4,5 miljoen). Sinds de opening van de kindvriendelijke ruimte in Bhersaf vonden 200 kinderen er al een (tijdelijke) thuis. Meer dan 100 vrouwen kregen in het noodhulpcentrum een naaiopleiding om economisch zelfstandig te worden.

Kinderen en moeders krijgen in de SOS kindvriendelijke ruimte terug een perspectief op de toekomst. Zelfs Yana. Zij wil, na dit alles, interieurvormgever worden. Dat vertelde ze aan medewerkers van SOS. Als de oorlog gedaan is wil ze terug naar Syrië, want haar land en haar thuis mist ze verschrikkelijk.

Geef Syrische kinderen weer een toekomst

Doe nu een gift
Sterke verhalen