SOS geeft hoop aan kinderen in Syrië

Abeer Pamuk (23), medewerker SOS Kinderdorpen Syrië, vertelt over haar leven en werk in het door oorlog verscheurde Syrië. “Wij moeten kinderen laten zien dat ze ergens bij horen, dat er een leven is wég van de straat en zonder geweld. Geen kind heeft daar zelf voor gekozen.”

Ontheemde kinderen en families opvangen in Syrië

“Ik heb altijd Engels willen studeren. Niet om leraar te worden, maar om mensen, kinderen ook, een stem te geven. Veel kinderen zitten gevangen in een humanitaire ramp, maar bijna niemand schrijft over ze. Ik dacht erover om naar Zuid-Soedan te gaan om daar te helpen. Maar op 15 januari 2013 – toen onze universiteit in Aleppo op één dag twee keer werd gebombardeerd - realiseerde ik me dat mijn eigen Syrië zich in de grootste crisis van de eeuw bevindt. Ik proefde die dag wat oorlog echt betekent.”

Hier in Aleppo is de oorlog aanwezig op elk moment in je dagelijks leven.

Abeer Pamuk

Donker en koud

"Je kunt wennen aan de geluiden, wegrennen voor de raketten, maar je kunt nooit vergeten dat je honger hebt, dat je water, elektriciteit of medicijnen mist.

Oorlog is als je in dezelfde kamer zit als je familie, maar je moeder en je broer slechts schaduwen zijn in de duisternis. Je eigen huis is dan een plek waar het donker en koud is.”

Kinderen helpen in Syrië

“Na vijf jaar is het einde van de oorlog in Syrië nog niet in zicht. Honderdduizenden kinderen hebben hun familie verloren. Kinderen met talenten, die de trauma’s van het geweld te boven kunnen komen áls ze het gevoel krijgen dat ze ergens bij horen.

Wij moeten zorgen dat deze kwetsbare kinderen geen verloren generatie worden. Een generatie die niet beter weet dan oorlog

Abeer Pamuk

Hun toekomst hangt af van de manier waarop mensen om hen heen ze behandelen. Hoe minder je voor hen doet, hoe groter de kans dat deze kinderen op latere leeftijd menselijke waardigheid ontbreken.

Wij moeten zorgen dat deze kwetsbare kinderen geen verloren generatie worden. Een generatie die niet beter weet dan oorlog”

Lichtpuntjes

“Natuurlijk brengt mijn werk bij SOS ook voor mij veel emoties mee, je hoort verhalen van kinderen die zij nooit hadden mogen meemaken. Maar gelukkig zijn er ook hartverwarmende reacties van kinderen. Dat zijn mijn lichtpuntjes.

Zo was een jongen, Wael, door een sluipschutter in zijn gezicht geschoten. Ik zag hem toen hij in het ziekenhuis binnenkwam. Zodra hij weer bij kennis was, heb ik hem speelgoed gebracht. Hij schreef op een briefje: ‘Ik ben blij, maar kan niet lachen’. Wael moest verschillende operaties ondergaan, maar na de tweede raakte hij in coma.

Ik bezocht hem en zijn moeder zei: ‘Abeer is hier, met speelgoed en tekenboeken voor jou’. Voor het eerst na twaalf uur bewoog hij zijn vingers. Een paar dagen later ging ik weer. Ik zal nooit vergeten dat hij zijn ogen opende toen hij mijn stem hoorde. SOS Kinderdorpen betaalt voor zijn operaties en helpt zijn familie een nieuw leven op te bouwen buiten Aleppo.”

Trots

“Ik ben trots op ons werk, SOS geeft de meest kwetsbare mensen, kinderen en vrouwen, hoop. Wij kunnen hun levens veranderen.”

Geef kinderen een thuis en een toekomst.

Steun maandelijks
Related stories