Tina is 100% zeker van haar peterschap

Tina vertelt in het magazine Goed Gevoel hoe ze samen met haar man meter werd van Patience uit Gambia. Na een bezoek aan een kinderdorp is ze zeker van haar keuze: “Aan alle meters en peters: we zijn samen met iets goeds bezig”

Na een bezoek aan hun petekindje Patience in het SOS Kinderdorp Bakoteh zijn Tina en Max helemaal overtuigd: “Iedereen heeft toch het recht op een mooie toekomst en een beetje geluk?”

Tina en haar man trokken drie jaar geleden voor het eerst naar Gambia, een ervaring die hun leven veranderde. Tina: “De reis naar Gambia was onze eerste keer in Afrika. Mooie stranden, stralende zon, vriendelijke mensen… Maar ook wel een gevoel van: wow, wat is dat hier? Achter die lachende gezichten trof ons de armoede en de vele kinderen met zo weinig kansen in het vooruitzicht.”

72 000 weeskinderen

Tina: “Onze gids in Gambia, een jonge vrouw, vertelde over de moeilijkheden in het land en hoe het voor veel kinderen moeilijk is om een eigen leven op te bouwen. Ze sprak uit ervaring, want ze werd zelf ooit gesponsord door Europeanen. Dat zette ons aan het denken: als je zo iemand echt kan helpen, een arm meisje, zodat zij ook haar gezin kan onderhouden. Dat is toch tof!”

Zo groeide voor Tina en Max geleidelijk aan de wil om iets te doen voor kwetsbare kinderen in Gambia. Want die zijn er wel degelijk: één op vier Gambiaanse kinderen moet werken voor het gezinsinkomen en het aantal weeskinderen is er ontstellend hoog. In 2009 werden er 72.000 geregistreerd.

Patience wil later een ‘good teacher’ worden. Schitterend toch?!

Wegwijzer naar SOS Kinderdorpen

Tina: “Het jaar erna gingen we opnieuw naar Gambia en kwamen we SOS Kinderdorpen tegen, eerder toevallig eigenlijk. Op een uitstap zagen we een wegwijzer naar een SOS Kinderdorp en zijn we daar langs gereden. Interessant, want uit de naam is duidelijk op te maken wat de missie van deze organisatie is: kinderen helpen. Terug thuis hebben we SOS Kinderdorpen ‘gegoogeld’ en zo vonden we de website. We besloten meteen om peter te worden van een kindje in Gambia.

”Ondertussen zijn Tina en Max een jaar meter en peter van Patience. Tina: “We zeggen altijd ‘ons Patienceke’, maar het is Patience in het Engels. Ze is nu dertien, een grote meid. We krijgen heel plezante brieven die vertellen wat ze doet, dat ze tijdens de vakantie naar vrienden is geweest en zo. Ik vind dat altijd heel tof. Haar foto staat daar op de kast. Met Kerstmis en haar verjaardag sturen we een kaartje en tussendoor proberen we regelmatig nog een briefje te schrijven.

Een bijzondere ontmoeting

Niet zoveel later kwam er een speciaal moment: Tina en Max gingen op bezoek bij Patience in het SOS Kinderdorp in Bakoteh.

Tina: “Voor we naar daar gingen, wisten we niet aan wat we ons moesten verwachten. Maar dat viel heel goed mee. De SOS mama van Patience stond ons op te wachten. Een hele lieve vrouw die er voor zes kinderen zorgt. Eén weekend om de twee maanden gaat ze naar familie. Verder is ze er altijd voor de kinderen.

Het begin was een beetje onwennig en Patience zelf was wat verlegen. Dat hadden we in de brieven ook gelezen. Maar dankzij de brieven en foto's hadden we het gevoel dat we elkaar al een beetje kenden. We hadden ook wat ballen en knutselgerief bij. Dus het het ijs was snel gebroken. Patience liet haar slaapkamer zien en vertelde over de eerste schooldag. Ze wil later graag een ‘good teacher’ worden. We hadden daar in de brieven over gelezen, dus dat schepte wel een band. Er hing ook nog kerstversiering in het huis. Dat verbaasde me, want de SOS mama is moslim. Maar Patience zelf is katholiek. Dat gaat goed samen en ze mogen elk hun godsdienst beleven.”

We krijgen heel plezante brieven van Patience. Ik vind dat altijd heel tof!

Keigelukkig

Het bezoek aan het kinderdorp sterkte Tina en Max in hun keuze om meter en peter te worden:

“Tien SOS families hebben hier elk hun eigen huis met daar rond voldoende ruimte om te spelen. We zagen hoe, dankzij de liefdevolle zorgen van hun SOS mama, Patience samen met haar SOS broertjes en zusjes opgroeit in een warme en veilige omgeving.

En al die kinderen zagen er echt kei gelukkig uit. Respect, zorgen voor elkaar, helpen met klusjes, inzet, zijn waarden die hier zeer belangrijk zijn. Door extra in te zetten op onderwijs, krijgt ieder kind de kans zich te ontwikkelen. We hopen dan ook dat Patience haar droom om een Good Teacher te worden, zal uitkomen!“

SOS meters en peters: een groep mensen met één doel

Een peterschap bij SOS Kinderdorpen is meer dan een goed doel steunen,voelen Tina en Max nu:

“Dit bezoek was een verrijking en een bevestiging van een geweldige organisatie. Je krijgt het fijne gevoel deel uit te maken van een hele groep mensen met hetzelfde doel: kinderen die het niet zo goed hebben de kans geven op een betere toekomst. Alleen kan je het verschil niet maken. Maar samen kunnen we heel wat bereiken. Daarom zijn we blij dat we samen met zovele peters, meters en de fantastische medewerkers kunnen bijdragen voor kinderen die het minder goed hebben. Want iedereen heeft toch het recht op een mooie toekomst en een beetje geluk?”

Word net als Tina SOS meter en geef een kind voor één euro per dag opnieuw een thuis en een toekomst.

Word meter of peter
Related stories