• Home
  • Noodhulp in en rond Aleppo na de aardbeving in Syrië en Turkije

In de kijker Families wereldwijd

Noodhulp in en rond Aleppo na de aardbeving in Syrië en Turkije

10/02/2023 - Ruim 35.000 mensen lieten het leven na een vreselijke aardbeving in Syrië en Turkije. Tienduizenden anderen verloren hun huis en al hun bezittingen. In Syrië komt die ramp bovenop een aanslepend gewelddadig conflict. Vanuit SOS Kinderdorpen hebben we geen projecten in Turkije, maar we zijn wel sinds 1981 actief in Syrië. Vanuit die lokale verankering willen we de komende drie jaar 25.000 mensen in en rond Aleppo ondersteunen.

Syrië aardbeving 2

Bevolking gekneld tussen strijdende partijen

De aardbeving trof vooral het noordwesten van Syrië (Aleppo, Idlib, Afrin), het grensgebied met Turkije. Door het langdurige conflict was de situatie er zoiezo al erg zwaar, met een permanent gebrek aan medicijnen, medische zorg, brandstof, verwarming, water enzoverder. Met de aardbeving én de strenge winter is de humanitaire situatie er vandaag dramatisch. 

Bijkomende moeilijkheid is dat hulp er door de oorlog moeilijk ter plaatse raakt. De bevolking zit -letterlijk- gekneld tussen strijdende partijen en gesloten grenzen.

We zijn in Syrië om er te blijven

We houden bij onze noodhulp rekening met de specifieke noden van onze doelgroep, kinderen en families in de meest kwetsbare situaties, en, noodgedwongen, met de militaire context. We werken samen met andere hulporganisaties actief in de regio en kijken zowel naar de meest dringende noden als de heropbouw op langere termijn. We zijn in Syrië om er te blijven, want ook de komende jaren zullen kinderen en families hulp nodig hebben. 


25.000 mensen ondersteunen in en rond Aleppo

De voorbije jaren organiseerde SOS Kinderdorpen al een familieversterkend programma in Aleppo. Vanuit die basis willen we onze hulp nu uitbreiden. Door in eerste instantie te beantwoorden aan de meest dringende humanitaire noden. En nadien samen met families te bouwen aan betere omstandigheden voor kinderen om op te groeien.


Jouw steun is nodig

Met een gift help je ons met: 

  • getroffen families een overlevingsbudget te bieden via cash vouchers. 
  • de organisatie van een kindvriendelijke ruimte waar kinderen even kunnen ontsnappen aan de harde realiteit.
  • psychologische ondersteuning aan kinderen en families slachtoffer van de ramp.

Help kinderen die er alleen voor staan opgroeien in een warme en veilige thuis

Word meter of peter