• Home
  • SOS meter Guisela: "als meter van een kind help ik ook zijn SOS familie en kinderdorp”

SOS Meters en peters

SOS meter Guisela: "als meter van een kind help ik ook zijn SOS familie en kinderdorp”

23/04/2021 - Guisela bouwt niet alleen aan een warme thuis voor haar familie: samen met haar man en kinderen draagt ze ertoe bij dat een kind aan de andere kant van de wereld opnieuw een warm nest vindt.

Photo Guisela_Flou_Petit Format_3

"Een kind kan niet opgroeien zonder liefde”

Guisela, van Peruviaanse oorsprong, is geboren en opgegroeid in een warm gezin: “Mijn ouders ontfermden zich ten volle over mijn broers en mij, ze gaven ons alles wat een kind nodig heeft. Mijn kinderen hebben ook het geluk om ouders te hebben. Samen vormen we een familie. Toch heeft niet elk kind dit geluk, beseft ze. Sommigen staan er alleen voor, zijn aan hun lot overgeleverd, en groeien niet op met wat een kind nodig heeft.”

“Het is moeilijk voor een kind om sterk op te groeien zonder terug te kunnen vallen op liefdevolle personen die voor hem zorgen en die hem een kansrijke toekomst bieden”, legt ze uit. Daarom besloot ze om meter te worden van een kind dat niet thuis kan opgroeien, en die nu groot wordt in één van onze projecten.

“Ik voelde dat ik een zaadje kon planten voor een jongen of meisje die zonder familie opgroeit.”

Guisela, SOS meter

Tien jaar lang was Guisela, samen met haar familie, betrokken meter van Francisco, een jongen uit één van onze kinderdorpen in Peru. “Ik maakte deze keuze niet alleen omdat ik Peruviaans van afkomst ben. Ik was er leerkracht in een kwetsbare wijk. Elke keer dat ik er opnieuw kwam, zag ik dat er nog veel kinderarmoede heerste. Veel kinderen hebben geen dak boven het hoofd of een familie om in op te groeien.” Dat bracht Guisela ertoe om te blijven helpen, ook al woont ze ver van Peru.

"Samen met mijn man en kinderen bezocht ik Francisco drie keer in het kinderdorp waar hij woonde."

Guisela, SOS meter

Een meterschap waarmee je meer dan één kind steunt

Door meter te worden zorgde Guisela er mee voor dat Francisco in een warme en kansrijke omgeving kon opgroeien. Toch reikt haar steun nog vele verder, net zoals bij al onze SOS meters en peters. “Als meter van Francisco steunde ik ook zijn SOS familie en kinderdorp”, legt Guisela uit. Twee keer per jaar ontving ze brieven. Zo zag ze hoe hij opgroeide en hoe zijn dagelijkse leven eruitzag in het kinderdorp en bij zijn SOS familie. “Francisco woonde samen met zijn broer en andere jongere kinderen. Hij is een welopgevoede jongeman, hij werkt hard op school en heeft een heleboel dromen voor zijn broer en zichzelf”, vertelt ze vrolijk.

"Samen met mijn man en kinderen bezocht ik Francisco drie keer in het kinderdorp waar hij woonde", vertelt Guisela. Als meter of peter kan je ook het kinderdorp dat je steunt gaan bezoeken, het volstaat om op voorhand contact met ons op te nemen om samen de mogelijkheden te doorlopen. Tijdens haar bezoek kon Guisela met eigen ogen zien hoe het leven in het kinderdorp verloopt en hoe de kinderen er opgroeien. “Ik was positief verrast en blij! De kinderen zijn niet enkel omringd door andere kinderen, maar ook door hun SOS moeders die voor hen zorgen als een echte familie," vertelt Guisela. “We hebben er zo’n mooie momenten beleefd, herinneringen die we sterk koesteren. Ook voor mijn kinderen was het een mooie ervaring. Ze zagen dat kinderen die niet de kans hebben om thuis op te groeien, op een andere manier ook sterk kunnen groot worden.”

"Als ouder hecht ik er belang aan om mijn kinderen waarden mee te geven als respect, openheid, engagement, vrijgevigheid, empathie en rechtvaardigheid."

Guisela, SOS meter

Een nieuwe fase

Onlangs liep hun peterschap van Francisco ten einde, dit na tien jaar steun. Toch stemt dit Guisela helemaal niet triest. Want dit vertrek betekent ook de start van een nieuw avontuur voor deze knappe jongeman: “Rond zijn achttiende verjaardag kreeg ik het bericht dat hij stilletjes aan het kinderdorp zou verlaten. Hij ontving een beurs om een studie informatica aan te vatten!”, kondigt ze trots aan.  

Deze eerste positieve ervaring overtuigde Guisela en haar familie ervan om opnieuw een kind dat niet thuis kan opgroeien te ondersteunen. Carmen* noemt het kleine meisje dat ze intussen een jaar steunt. Binnenkort viert ze haar vierde verjaardag en ze groeit op in het kinderdorp waar Francisco woonde. “Deze keer wilde ik een meisje steunen. In onze huidige samenleving moeten meisjes en vrouwen vechten voor een gelijke positie tegenover mannen. Als onderwijspsychologe sensibiliseer ik kinderen regelmatig rond dit thema."

Harten veroveren

Guisela : « Mensen bewustmaken is belangrijk. Met mijn gezin en een bevriend koppel die ook een kind steunen, organiseerden we kerstconcerten voor de kinderen die we steunen en hun kinderdorpen.” Toeschouwers konden kiezen voor een vrije gift. “We maakten gebruik van de gelegenheid om onze vrienden te laten kennismaken met het werk van SOS kinderdorpen.  Ook aan mijn leerlingen toonde ik een deel van het concert, en ze zeiden meteen:" Wauw, super! Waarom niet helpen? "Ik hou van mijn werk, je kan echt harten veroveren."


* Dit is een ficitieve naam ter bescherming van de privacy van het kind

Help kinderen die er alleen voor staan opgroeien in een warme en veilige thuis

Word meter of peter