Een nieuwe thuis

Kinderen die er helemaal alleen voor staan, vinden een nieuwe thuis in een SOS familie in één van onze kinderdorpen. Ze groeien er met vijf tot tien kinderen op onder de hoede van een SOS ouder en/of een team van begeleiders.

De SOS familie

Een kinderdorp bestaat meestal uit een tiental huizen. In elk huis woont een SOS familie, met vijf tot tien kinderen die opgroeien onder de hoede van een SOS moeder, vader of koppel. Zij zorgen als echte ouders voor ‘hun’ kinderen. Ze runnen het huishouden, waken over de gezondheid, luisteren, knuffelen, corrigeren waar nodig. Ze maken er voor de kinderen een echte thuis van.

Zonder liefde kan een kind niet groeien

Ieder kind heeft liefdevolle zorg en aandacht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dat is wetenschappelijk bewezen. Daarom is er de SOS ouder: dat is de centrale persoon aan wie de kinderen zich kunnen hechten, met wie ze een vertrouwensband opbouwen. Hij of zij biedt de kinderen een veilige basis om zichzelf en de wereld rondom hen te ontdekken.

Broers en zussen samen houden

Broers en zussen betekenen in moeilijke tijden vaak een belangrijke steun voor mekaar. Daarom zorgen we er zoveel mogelijk voor dat zij binnen hetzelfde gezin kunnen opgroeien.

Opgroeien tot sterke volwassenen

De kinderen blijven in het kinderdorp tot ze op eigen benen kunnen staan. Als ze dat zelf willen, kunnen ze nog op semizelfstandige basis in een SOS Jongerenhuis gaan wonen. En ook na hun tijd in het kinderdorp kunnen ze nog terecht bij hun SOS ouder of de andere medewerkers van het dorp. Want familie heb je voor het leven.

Samen met een pedagogisch team

Elke SOS ouder krijgt een professionele opleiding voor het opvoeden van deze kwetsbare kinderen. In de dagelijkse werking worden zij vaak bijgestaan door een team van opvoeders. Waar nodig kunnen de kinderen rekenen op psychosociale bijstand, zodat ze alle kansen krijgen om op te groeien tot gezonde jongvolwassenen.

Voor de meest kwetsbare kinderen

In onze kinderdorpen vangen we enkel kinderen op die niemand meer hebben om voor hen te zorgen. Meestal zijn ze nog heel jong als ze bij ons toekomen. En in hun jonge leven maakten ze vaak traumatische gebeurtenissen mee. Denk maar aan kinderen die verwaarloosd of misbruikt werden, verstoten zijn door hun familie of alleen op straat moeten overleven.

Buiten Europa zijn de meeste kinderen in onze kinderdorpen weeskinderen. Binnen Europa hebben kinderen vaak nog wel familie, maar is het daar niet meer veilig voor hen.

Samen met de gemeenschap

Via onze familieversterkende programma’s, scholen en medische centra werkt SOS ook binnen de bredere gemeenschap aan het welzijn van kwetsbare kinderen en families. De gemeenschap zelf is altijd nauw betrokken bij de uitvoering van die programma’s: deze zijn niet alleen voor, maar ook van de lokale bevolking.

Overal ter wereld

Wereldwijd zijn er 571 SOS Kinderdorpen, waar we in totaal zo'n 79.000 kinderen opvangen. Je vindt ze overal: in Azië, Afrika, Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Elk dorp wordt gebouwd in de stijl van de regio en gerund door lokale SOS mensen. Zij kennen de situatie, cultuur en gewoonten ter plaatse het beste. Ook in België is er zo’n dorp: het SOS Kinderdorp Chantevent, nabij Marche-en-Famenne.

Steun maandelijks

en geef kinderen die er alleen voor staan opnieuw een thuis en een toekomst vanaf twaalf euro per maand.

Kies een bedrag
Ik steun
Uw gegevens

Meer info over Europese domiciliëring? Klik hier

Jouw rekeningnummer
Maandelijkse betaling via domiciliëring: Meer info
Opmerkingen