Vaak gestelde vragen

Vond je nog geen antwoord op je meest prangende vragen? Kijk dan snel eens hieronder.

Moet ik SOS Kinderdorpen op de hoogte brengen van mijn plannen?

Als je SOS liever niet op de hoogte brengt, is dat geen enkel probleem. Maar we vinden het wel leuk om je te bedanken voor je steun en je te tonen wat we met je steun kunnen realiseren. Dat kan alleen als we je kennen en weten dat je ons steunt.


Kan ik roerende en onroerende goederen nalaten aan SOS Kinderdorpen?

Dat kan zeker. SOS zal deze met een gepaste expertise en tegen de beste prijs verkopen, tenzij je wilsbeschikking anders aangeeft.


Kan ik SOS Kinderdorpen ook op een andere manier helpen?

Ook tijdens je leven kan je SOS steunen, met een schenking bij voorbeeld. Deze zijn volledig belastingvrij. Meer nog, giften vanaf € 40 zijn fiscaal aftrekbaar en geven recht op een forfaitaire belastingvermindering van 45% van je gift(en).


Wat gebeurt er als ik geen testament opstel?

Indien je geen testament opstelt, gaat je nalatenschap in eerste instantie naar je nakomelingen (kinderen, kleinkinderen…) of anders naar je naaste familie (ouders, broers en zussen, neven en nichten…). Indien je geen erfgenamen heeft, gaat je erfenis volledig naar de staat. Voor precieze informatie hieromtrent kan je terecht op de website www.notaris.be.


Kan ik mijn testament nog veranderen?

Je kan je testament op ieder moment van je leven nog aanpassen. Alleen het laatst opgestelde testament is geldig.


Kan ik zelf kiezen hoe SOS Kinderdorpen mijn geld besteedt?

Absoluut. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen een specifiek project van SOS Kinderdorpen te steunen, of je kan je nalatenschap verdelen over verschillende SOS projecten. Net zo goed is het mogelijk SOS de vrijheid te geven je gift in te zetten waar de nood het hoogst is.


Moet ik voor mijn testament een notaris raadplegen?

Je bent niet verplicht een notaris te raadplegen. Je kan je wilsbeschikking ook zelf opstellen. Dit kan je dan neerleggen bij een notaris en laten registreren, zodat het zeker geldig is. Maar om zeker te zijn dat alles verloopt zoals je het wenst, raden we je toch sterk aan een notaris te raadplegen. Het erfenisrecht kan erg ingewikkeld zijn, en de betrokkenheid van een notaris geeft je de garantie dat er niets fout loopt.


Hoeveel erfbelasting betaalt SOS Kinderdorpen?

Als humanitaire organisatie betaalt SOS Kinderdorpen minder tot geen erfbelasting. Indien de erflater gedomicilieerd is in Vlaanderen geldt er een tarief van 0% (nieuw sinds 1 juli 2021), in Wallonië 7% en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 7%.