België
Wanneer jonge kinderen thuis niet veilig zijn, willen we snel een waardig alternatief bieden: familiaal, kleinschalig, met een focus op gehechtheid en ontwikkeling. Die plek bieden onze professionele gezinshuisouders: de Simba-ouders.
Simba-ouders bieden een warme thuis aan twee tot vier kinderen
We werken toe naar een veilige terugkeer naar huis
Begeleiding en omkadering op maat van jonge kinderen
© Gerhard Berger
Op zoek naar een ruim verslag van de ervaringen uit ons pilootproject Simbahuizen (onze invulling van gezinshuizen)?
Lees onze inspiratiegids.
Wanneer ouders onder grote druk staan en niet tegemoet kunnen komen aan de noden van jonge kinderen, kan dat de emotionele en fysieke veiligheid van de kinderen in gevaar brengen. Samen met de ouders gaan we op zoek naar positieve verandering. De jeugdzorgsector in Vlaanderen is het er vandaag over eens dat er nood is aan alternatieve opvang die beter inspeelt op de specifieke noden van de allerjongste kinderen.
Met 75 jaar internationale ervaring in het opvangen en grootbrengen van kinderen uit kwetsbare families, weten we bij SOS Kinderdorpen hoe belangrijk de liefdevolle zorg en aandacht voor kinderen is. Daarom ijveren we in België en heel wat andere landen in Europa voor de best mogelijke opvang en zorg, in de eerste plaats voor jonge kinderen. Vanuit die ervaring, schenkt de Vlaamse overheid ons het vertrouwen om een pilootproject op te starten. Met als doel om samen met de jeugdzorgsector het zorgaanbod beter af te stemmen op de behoeften van de allerjongste kinderen.
Als gezinshuisouder geef je zelf vorm aan het soort werking dat je wil realiseren. Je aanbod richt zich uiteraard naar kinderen of jongeren met psychosociale en relationele moeilijkheden. Maar binnen die krijtlijnen zijn er veel mogelijkheden: kortdurend of langdurend verblijf? Wil je graag werken met jongere kinderen of ligt je hart eerder bij 16+ die de brug maken naar zelfstandigheid? Heb je al eens gedacht aan kinderen en jongeren met een vluchtverhaal? Wil je een sterk behandelsgerichte werking, met nauwe samenwerking met therapeutische teams of eerder een lange termijn verblijf? Er is veel mogelijk, jij bent aan zet.
Zo willen we een buffer bieden bij de kwetsbare ontwikkelingsprocessen van kinderen en jongeren. Op jonge leeftijd zijn zij immers zeer kwetsbaar, maar tegelijk ook heel flexibel en veerkrachtig. Als we moeilijkheden in de leefsituatie van jonge kinderen snel kunnen aanpakken, vergroten we de kans op een goede ontwikkeling en kunnen we grotere moeilijkheden op latere leeftijd voorkomen.
Je staat er niet alleen voor als gezinshuisouder! Jij bent er voor de kinderen en wij zijn er voor jou!
Je kan terecht bij Gilles Van Nieuwenhove, Coördinator Gezinshuizen, via gilles.vannieuwenhove@sos-kinderdorpen.be.
Kom naar één van de infosessies. Alle informatie op www.gezinshuizen.be.
In nauwe samenwerking met Agentschap Opgroeien.