België
SOS Kinderdorpen opende in mei 2024 een Kindvriendelijke Ruimte bij Fedasil (Het Klein Kasteeltje), waar ouders en kinderen in complexe omstandigheden tijdelijk verblijven. Deze ruimte biedt een veilige omgeving waar kinderen weer even kind kunnen zijn en waar ze hun gevoelens kunnen delen.
De expertise die SOS Kinderdorpen opbouwde via de Child Friendly Space in Leuven als opvangplek voor kinderen uit oorlogsgebied Oekraïne, resulteert in een nieuwe plek voor kinderen op de vlucht. “Via een voorspelbare routine en stimulerend spelmateriaal proberen we het dagelijkse leven iets normaler te maken voor deze kinderen, waardoor ze beter met hun emoties kunnen omgaan en bijvoorbeeld een rouwproces kunnen starten,” zegt projectverantwoordelijke Irma De Baets.
Sinds september 2022 was ‘Knus’, de kindvriendelijke ruimte in Leuven, een veilige en zekere plek voor kinderen die de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht. Hier vonden ze rust te midden van alle chaos, en stabiliteit in een wereld die onzeker was geworden. Voor deze kinderen, die gedwongen werden alles wat vertrouwd was achter te laten, betekende ‘Knus’ meer dan alleen muren en daken.
Een ouder beschreef treffend hoe belangrijk deze plek was voor hun kinderen: "Voor mijn kinderen voelt deze plek emotioneel veilig. Hier wordt er gesproken in het Nederlands, Russisch, Engels en Oekraïens en de kinderen begrijpen dat, en dat betekent heel veel. Het gaat niet alleen om spelen, maar om communicatie die die emotionele veiligheid creëert.". Begeleiders hebben de kinderen zien openbloeien, zien lachen en zelfs weer zien dromen. Ouders kregen even de kans om op adem te komen, en kinderen konden weer gewoon kind zijn.
Irma De Baets, projectverantwoordelijke Child Friendly SpaceDe focus ligt op het mentaal welzijn van de kinderen. Na elke sessie wordt het logboek van elk kind ingevuld, zodat eventuele zorgen kunnen worden gesignaleerd en er tijdig kan worden doorverwezen naar passende hulp, zoals een psycholoog.
De Child Friendly Space biedt ook ondersteuning aan ouders, met informatiegroepen over ouderschap, zodat zij zich beter kunnen voelen en beter voor hun kinderen kunnen zorgen, zelfs als ze getraumatiseerd zijn en minder beschikbaar zijn voor hun kinderen.
"Bij ons bouwen kinderen op relatief korte tijd een sterke band op met hun begeleiders,” zegt Irma De Baets. “In kleine groepen van maximaal 6 kinderen worden ze ondersteund door 2 vaste spelbegeleiders. Deze continuïteit zorgt voor stabiliteit en een hechte relatie. Het wekelijks samenzijn biedt zowel de kinderen als de begeleiders een welkome rust in hun week, waarin ze even kunnen ontsnappen aan de harde realiteit.
Steun ons en help kinderen in nood!