• Home
  • SOS Kinderdorpen: 45 jaar actie in Nepal

SOS Kinderdorpen: 45 jaar actie in Nepal

Veel kinderen in Nepal hebben niet het geluk om naar school te gaan, te eten wanneer ze honger hebben, of eenvoudigweg, om op te groeien in een warme familie. SOS Kinderdorpen wil dit veranderen: al 45 jaar zijn we in Nepal aanwezig om ervoor te zorgen dat kwetsbare kinderen kunnen opgroeien in een veilig en liefdevol gezin.

Erbarmelijke levensomstandigheden in Kathmandu

Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen: “Kathmandu is een stad die enorm uitbreidt, elk jaar komen er zo’n 100.000 inwoners bij , vaak families die op het platteland niet meer kunnen overleven. Ze hopen op een beter leven, maar erbarmelijke levensomstandigheden slaan die hoop genadeloos de bodem in. En dan komen kinderen in moeilijkheden. We moeten ervoor zorgen dat zij toch opgroeien met een sterke familie. Anders komt hun toekomst ernstig in gevaar. En die van Nepal als samenleving ook!”

De verwoestende aardbeving in 2015 maakte die situatie natuurlijk nog erger. Bijna 500.000 families verloren hun huis . Door die omstandigheden lijdt vandaag 9,6% van de kinderen in Nepal aan ondervoeding.

SOS Kinderdorpen is op tien plaatsen actief in Nepal

45 jaar bouwen aan sterke families in Nepal

SOS Kinderdorpen is al 45 jaar actief in Nepal. Met tien kinderdorpen en 12 familieversterkende programma’s zorgen ze dat ruim 6.000 kinderen er opgroeien in een sterke familie. Nog eens 6.000 kinderen kunnen terecht in de kleuter-, basis- en middelbare scholen van de organisatie.

Hilde Boeykens: “Wij bouwen samen met de Nepalese overheid aan oplossingen voor kinderen die hun familie verloren of dreigen deze te verliezen. In de eerste plaats betekent dat: kwetsbare families versterken, zodat kinderen niet alleen komen te staan. Gebeurt dat toch, dan zorgen we voor een waardig alternatief: een warme thuis in één van onze kinderdorpen in het land.”

Social Impact Assessment van SOS Kinderdorpen regio Surkhet

Volgens een onafhankelijke studie over de projecten van SOS Kinderdorpen in Surkhet, in het westen van Nepal, levert elke geïnvesteerde euro 12 euro op voor de samenleving (Social Return on Investment). 98% van de volwassenen die opgroeiden in het kinderdorp scoren sterk op diverse indicatoren, waaronder gezondheid, welzijn, huisvesting, evenwichtige voeding en sociale integratie.


SOS Kinderdorpen Nepal in cijfers

  • 10 SOS Kinderdorpen bouwen aan een warme thuis voor 1200 kinderen.
  • 12 SOS Familieversterkende programma’s steunen kwetsbare families in het garanderen van de veiligheid en gezonde ontwikkeling van hun kinderen.
  • 10 SOS Scholen bieden kwaliteitsvol onderwijs aan zo’n 6.000 kinderen.
  • 9 SOS Jongerenprojecten bouwen samen met 700 jongeren aan een toekomstproject op hun weg naar zelfstandigheid
  • 1 SOS Medisch centrum biedt jaarlijks 7.915 medische diensten aan de bevolking van de regio Bardiya.

Zusjes uit Sanothimi na drie jaar herenigd met papa

Op 25 april 2015 sloeg het noodlot toe voor papa Nimis en zijn familie. Een aardbeving deed hun huis instorten, mama overleefde niet, papa raakte zwaargewond. De twee zusjes bleven ongedeerd, maar alleen, achter. Drie jaar lang vonden ze een warme thuis in het SOS Kinderdorp Sanothimi, terwijl papa Nimis hard werkte om zijn leven terug op de rails te krijgen. Vandaag kan de familie weer samen verder. Én ze kregen er een plusmama en een zusje bij!

Steun kinderen in Nepal

Let's do this!

Nepal_FSP Sanothimi_Kathmandu_girls