Vacature Simba-ouder

SOS Kinderdorpen zorgt er al 70 jaar voor dat kinderen in moeilijke familie situaties toch kunnen opgroeien binnen de warmte van een gezin, in België en 134 andere landen. We helpen gezinnen om positieve verandering te brengen in hun situatie, zodat ze op lange termijn samen verder kunnen. En als dat niet meer kan, bieden we kinderen zelf de warme thuis die ze nodig hebben om gezond op te groeien. Vanuit die ervaring, schenkt de Vlaamse overheid SOS Kinderdorpen het vertrouwen om een pilootproject op te starten voor de allerjongste kinderen (0 tot 3 jaar, met eventueel een oudere broer of zus tot maximaal 6 jaar). Een type van opvang en begeleiding die vandaag nog niet bestaat in Vlaanderen, waarbij één of twee vaste ouderfiguren een kleinschalige, familiale omgeving bieden aan maximum vier kinderen.

Jouw rol als Simba-ouder

Als Simba-ouder bied je een warme thuis aan maximaal vier kinderen. Dat doe je op dagelijkse basis voor een periode tot maximaal anderhalf jaar, in je eigen woning of, indien niet mogelijk, in een huis van SOS Kinderdorpen. Je bent de veilige basis van de kinderen: je bent op een sensitieve, responsieve en positieve manier bezig met opvoeden en het opbouwen van een relatie. Tegelijkertijd help je de ouders om er opnieuw te zijn voor hun kinderen. Je maakt tijd voor hen en steunt hen in hun rol als opvoeder. Dat doe je natuurlijk niet alleen: ons pedagogisch team bouwt samen met jou aan positieve verandering binnen het gezin, zodat de kinderen terug naar een veilige thuis kunnen.


Jouw competenties als Simba-ouder

  • Je hebt minstens een professionele bachelor in zorg of opvoeding en vijf jaar terreinervaring of gelijkgesteld door elders verworven competenties.
  • Je bent empathisch, je bent emotioneel beschikbaar, je kan een positie innemen, je kan sturen, kritisch reflecteren over jezelf, bijstaan zonder over te nemen en planmatig werken.
  • Je wilt je onder een zelfstandigenstatuut engageren om tijdelijk de verantwoordelijkheid over maximum vier kinderen op te nemen.
  • Je staat open voor positieve samenwerking met de ouders van de kinderen.
  • Je bent flexibel, ondernemingsgezind en houdt van pionierswerk.
  • Je hebt een partner of sterk netwerk dat mee in dit verhaal wilt stappen.
  • Je hebt een hart voor kinderen.


Wij bieden:

  • Een professionele omkadering door ons pedagogisch team.
  • Een boeiend innovatief en ambitieus project!
  • Een passende vergoeding.


Ben je geïnteresseerd?

Wil je je graag kandidaat stellen? Stuur ons alvast je CV en motivatiebrief via job@sos-kinderdorpen.be