• Home
  • Het Stadsjuweel: Social Designer Joke Quintens verbindt de buurt met de erkenningsplek

Beleidswerk

Het Stadsjuweel: Social Designer Joke Quintens verbindt de buurt met de erkenningsplek

Joke Quintens, een social designer actief in steden als Brussel, Marseille, Kaapstad en Tunis, speelt een cruciale rol in dit project. Ze werkt samen met Laura Nsengiyumva aan dit bijzondere initiatief dat sociale design-principes toepast om gemeenschappen te verbinden en maatschappelijke problemen aan te pakken.

SOS_Joke_Quintens_1_SMALL

Social design draait om het creëren van Wetopia, een collectieve energie voor meer 'wij'. Volgens Quintens bestaat Wetopia uit drie superkrachten:

  1. De kracht van nieuwe allianties: Het vormen van een nieuw 'wij' tussen mensen die een uitdaging of probleem delen, maar elkaar nog niet kennen.
  2. De kracht van de plek: De oplossing ligt vaak in de context van de locatie zelf. Of het nu een wijk in Kaapstad is of een buurt in Brussel, de plaatselijke gemeenschap speelt een cruciale rol.

De kracht van het doen: Concrete acties en tastbare resultaten zijn essentieel. Dit is meer dan alleen praten; het gaat om daadwerkelijke veranderingen teweegbrengen.

Het Stadsjuweel


Het Stadsjuweel richt zich op het creëren van verbinding tussen mensen met een achtergrond van complex trauma uit heel België, maar ook met de buurt. Het nationale stadsjuweel wordt geplaatst op Square Marguerite Duras in Brussel, en de keuze van deze plek heeft grote invloed op de betekenis en impact van het project.

De Betrokkenheid van de Gemeenschap
De kracht van de plek komt tot uiting door de diversiteit van de mensen die er wonen en werken. Van daklozen tot cultuurwerkers, iedereen speelt een rol in het project. Het ontwerpen en plaatsen van kralen in de publieke ruimte biedt een tastbare manier om gesprekken te starten en begrip te kweken rondom complex trauma. Het is een plek om stil te staan en hoop te vinden.

Quintens benadrukt het belang van kunst als een andere taal, een manier om verbeelding en mogelijkheden te communiceren. Ze citeert een treffende slogan: "The only good nation is imagination." Dit benadrukt hoe kunstenaars en creatieve mensen in staat zijn om nieuwe perspectieven en veranderingen te brengen.

Een Collectieve Inspanning
Het project betrekt niet alleen de directe buurtbewoners maar ook allerlei organisaties uit de buurt die met kwetsbare mensen werken. Deze inclusieve aanpak zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun achtergrond, een stem krijgt en bijdraagt aan het creëren van een gemeenschappelijke ruimte.

Quintens vergelijkt politici met een paraplu: ze proberen bescherming te bieden, maar vaak is een collectieve inspanning nodig. Door de paraplu om te keren en iedereen erbij te betrekken, kunnen problemen gezamenlijk worden aangepakt.

De Rol van Kunst
Kunst speelt een centrale rol in het project. Het biedt een manier om verhalen te vertellen en mensen te betrekken op een diepere, meer emotionele manier. De diversiteit en de bereidheid van de mensen om samen te werken en te creëren, vormen de kern van het succes van Het Stadsjuweel.

Deze podcast en het bijbehorende project zijn mogelijk gemaakt met de steun van de Nationale Loterij en de Vlaamse Gemeenschap, en weerspiegelt de kracht van samenwerking en creativiteit in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen.

Beluister alle podcasts van 'Het Stadsjuweel'.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter