• Home
  • Ondersteuning van Oekraïne in tijden van crisis: hoe SOS Kinderdorpen Oekraïne zorgt voor continuïteit en zorg

Beleidswerk

Ondersteuning van Oekraïne in tijden van crisis: hoe SOS Kinderdorpen Oekraïne zorgt voor continuïteit en zorg

In het licht van onvoorstelbare tegenspoed toont SOS Kinderdorpen Oekraïne hoe belangrijk samenwerking en compassie zijn. Meer dan ooit hebben zij de blijvende steun van de wereld nodig om de toekomst van Oekraïense kinderen veilig te stellen. Ondanks de aanhoudende oorlog en voortdurende uitdagingen blijft SOS Kinderdorpen Oekraïne essentiële hulp bieden aan kinderen en gezinnen in nood. Van noodhulpprojecten tot langetermijnzorginitiatieven, hun inspanningen tonen veerkracht, innovatie en medeleven. Zo doen ze het.

untitled-design-2-67bd9b37e9f7b-67bd9b7911d67

Balans tussen standaardprojecten en noodhulp

Temidden van de chaos van de oorlog blijft SOS Kinderdorpen Oekraïne zich inzetten voor zijn standaardprojecten, gericht op ondersteuning van pleegzorg, versterking van gezinscentra en het ondersteunen van nationale strategieën voor deïnstitutionalisering. Deze programma's gaan door in de regio's Kyiv, Poltava, Mykolajiv en Ivano-Frankivsk.

Als overheidspartner traint SOS Kinderdorpen Oekraïne lokale professionals om sociale diensten te leveren en bevordert het samenwerking met autoriteiten. Dit voorbereidende werk, verricht vóór de escalatie van het conflict, was cruciaal om de operaties te handhaven.

Noodhulp: inspelen op veranderende behoeften

Het uitbreken van de oorlog vereiste snelle aanpassingen.
“De expertise en sterke motivatie van ons team waren de sleutel tot het reorganiseren van de diensten in de initiële chaos,” zegt Oksana Medvedeva. “SOS Kinderdorpen Oekraïne heeft ook snel fondsen geworven om in te spelen op de nieuwe uitdagingen.”

Een van de cruciale stappen van SOS Kinderdorpen Oekraïne was het uitvoeren van grondige behoefteanalyses. “Deze analyses, die elk kwartaal worden uitgevoerd, leveren actuele gegevens om de diensten effectief te prioriteren,” zegt Svitlana Shevchenko.

De noodinitiatieven omvatten:

  • Evacuatie en opvang: Helpen van gezinnen uit door oorlog getroffen gebieden zoals Charkov bij relocatie en tijdelijke huisvesting.
  • Distributie van benodigdheden: Verstrekken van essentiële pakketten aan ontheemde gezinnen.
  • Ondersteuning van gewonde kinderen: Bieden van medische zorg, revalidatie en onderwijs aan kinderen die gewond raakten bij aanvallen of door landmijnen.

“De noden zijn groot, het is overweldigend. Maar door onze diensten af te stemmen op basis van realtime gegevens, hebben we gerichte ondersteuning kunnen bieden.”

Oksana

Omgaan met trauma en geestelijke gezondheid

De psychologische impact van de oorlog is enorm, vooral op kinderen en het personeel dat hen ondersteunt. SOS Oekraïne hanteert een trauma-sensitieve aanpak en traint medewerkers in geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning (MHPSS). Regelmatige supervisiesessies, ingevoerd voor al het personeel sinds 2022, waarborgen het mentale welzijn binnen de organisatie.

Kinderen die door het conflict zijn ontheemd, krijgen individuele en groepsondersteuning om hen te helpen integreren in nieuwe gemeenschappen. “Het draait om een holistische aanpak,” zegt Svitlana. “We richten ons op hun psychologisch herstel, onderwijs en gemeenschaps re-integratie."

Omgaan met afnemende internationale steun

Nu de mondiale aandacht afneemt, kampt SOS Oekraïne met verminderde financiering. Om zich aan te passen heeft de organisatie partnerschappen gestroomlijnd en projecten opnieuw onder de aandacht gebracht. “Het aantal kinderen en families dat we kunnen helpen is afgenomen, maar we werken hard om meer fondsen te werven en onze programma's te behouden,” zegt Oksana.

Ondanks deze uitdagingen blijven ze vastbesloten om Oekraïense kinderen en gezinnen te ondersteunen en opnieuw op te bouwen.

Een oproep tot solidariteit

De impact van de oorlog reikt verder dan de grenzen van Oekraïne en beïnvloedt de mondiale voedselvoorziening en regionale stabiliteit. “Oekraïne is een integraal onderdeel van Europa, zowel geografisch als emotioneel,” zegt Svitlana. “Onze lotsbestemmingen zijn met elkaar verweven. Achter Oekraïne staan betekent staan voor vrede en gedeelde welvaart op het hele continent.”

Nu de motivatie onder donateurs begint te verminderen, benadrukt SOS Oekraïne het belang van solidariteit. Hun boodschap is duidelijk: de strijd voor de toekomst van Oekraïne gaat door, en elke bijdrage maakt een verschil.