• Home
  • Overlevers van kindertrauma werken mee aan kunstwerk 'Stadsjuweel'

Beleidswerk

Overlevers van kindertrauma werken mee aan kunstwerk 'Stadsjuweel'

Evy en Steven volgden als overlever van kindertrauma een workshop om hun verhaal om te zetten in een kraal. Die kralen en hun verhalen worden een onderdeel van ‘Het Stadsjuweel’, het participatief kunstwerk dat een erkenningsplek wordt dit najaar in hartje Brussel.

100324SOS_Erkenningsplek_Meredith004

“Ik werk vanuit mijn hart en buik mee aan dit project,” zegt Evy. Ze wil een boodschap van hoop uitdragen. Voor zichzelf en voor anderen. “Ook al heb je de gruwelijkste dingen ervaren - er kunnen nieuwe perspectieven komen. En weet dat er daarna dan nog mooie dingen kunnen gebeuren.”

Ik wil wel dat mensen weten dat de impact ervan het leven van ons als volwassene niet bepaald gemakkelijk maakt

Evy, overlever van kindertrauma

Naast de  boodschap van hoop voor andere overlevers, wil Evy ook het bewustzijn vergroten rond de gevolgen van kindertrauma. “Ik wil dat mensen beseffen dat ons een fundamenteel onrecht is aangedaan.” Steven geeft aan dat het hard werken is aan jezelf om ‘meer te worden dan je trauma’. “Het is niet evident om na trauma of meervoudig trauma nog kwaliteiten in jezelf te ontdekken en te erkennen.”

“Samen kralen ontwerpen in de workshop creëert een stilzwijgende verbondenheid,” zegt Evy. “Ik moet mezelf hier niet uitleggen. De ander weet wat kwetsuren ten gevolge van kindertrauma zijn.” De deelnemers aan de workshop kunnen elkaar eigenlijk stilzwijgend begrijpen in deze veilige setting. “Dit heeft ook als effect dat je je minder alleen voelt en dat je gewoon jezelf kunt zijn,” vindt Steven.

We hebben maar één leven, laat het ons niet weggeven door iemand die je iets heeft aangedaan

Steven, overlever van kindertrauma

“De verbinding hier kan troost bieden,” zegt Steven. “En weten dat er mogelijkheden zijn, dat er verschillende wegen zijn om je pad te bewandelen. Vele mensen hebben verschillende verhalen, maar de strategieën om ermee om te gaan zijn vaak dezelfde. Het bespreekbaar maken en weten dat mensen je kunnen begeleiden om het lichter of draaglijker te maken, via kunst, dans... We hebben maar één leven, laat het ons niet weggeven door iemand die je iets heeft aangedaan. De erkenningsplek is een ode aan het leven.”


Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter