• Home
  • Samen bouwen aan een erkenningsplek voor overlevers van herhaald trauma in de kindertijd

Beleidswerk

Samen bouwen aan een erkenningsplek voor overlevers van herhaald trauma in de kindertijd

We nodigen overlevers van herhaald trauma in de kindertijd uit om mee te werken aan een erkenningsplek. Wie interesse heeft, kan ons mailen via welcome@sos-kinderdorpen.be.

Blogpost Website Erkenningsplek

Twee jaar geleden riepen we in een open brief op om een erkenningsplek voor overlevers van traumatische ervaringen uit de kindertijd te creëren. We zochten en vonden een kunstenares om het concept uit te tekenen en zetten de samenwerking op met Stad Brussel.

Vandaag lanceren we een oproep naar overlevers om mee te werken aan de erkenningsplek.

"Ik wil anderen laten weten dat ze niet alleen zijn. Erkenning is een eerste stap naar herstel."

Meredith, overlever van herhaald trauma in de kindertijd

Een van de trekkers van het project is Meredith. "Ik wil anderen laten weten dat ze niet alleen zijn. Erkenning is een eerste stap naar herstel. Als we onze verhalen delen en in de publieke ruimte brengen, kunnen we het maatschappelijk debat blijven aanwakkeren," aldus Meredith.

En dat breder bewustzijn is nodig. "Toen ik op twaalfjarige leeftijd voor het eerst op school vertelde over mijn thuissituatie, kreeg ik het deksel op de neus. 'Zo erg kan het toch niet zijn?'. Dat heeft veel schade aangericht. Mijn eerdere dissociatiemechanismen verergerden."

Met het kunstwerk willen we erkenning geven aan de verhalen van overlevers en slachtoffers van kindertrauma, zoals Meredith. Veel overlevers dragen de gevolgen hun hele leven mee. "De impact van herhaald trauma kan diep in het volwassen leven doorwerken, op relationeel vlak, professioneel vlak, fysieke en mentale gezondheid... Dat heeft een zware prijs."

"Erkenning gaat er voor mij in essentie om dat iemand zegt: 'het is waar wat je vertelt', 'het was erg', 'het is niet jouw schuld' en 'wat je nu meemaakt, is een traumaspoor. Je reacties zijn normaal op een abnormale situatie.'"

"We noemen het kunstwerk het 'Stadsjuweel'. We willen samen met trauma-overlevers hun ervaringen omzetten naar kralen en zo toewerken naar één groot stadsjuweel, bestaande uit honderden individuele verhalen."

Kunstenares Laura Nsengiyumva

Samen met kunstenares Laura Nsengiyumva, trauma-experten en overlevers, bouwen we aan de erkenningsplek. "We noemen het kunstwerk het 'Stadsjuweel'. De komende maanden gaan we vooral veel luisteren. We willen samen met trauma-overlevers hun ervaringen omzetten naar kralen en zo toewerken naar één groot stadsjuweel, bestaande uit honderden individuele verhalen," aldus Laura.

Ben jij zelf slachtoffer of overlever? Wil je graag meewerken aan deze erkenningsplek? Stuur ons dan een mail via welcome@sos-kinderdorpen.be.

Bekijk de getuigenis van Meredith op Journaal Laat hier.

Lees de volledige getuigenis van Meredith hier.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter