Families in België

Hoe we Oekraïense families in België ondersteunen

30/03/2022 - Duizenden Oekraïeners die de oorlog en het geweld ontvluchtten in eigen land vonden onderdak in België. Vele Belgen staken dan ook de handen uit de mouwen om hen een warm onthaal te bieden. Ook bij SOS Kinderdorpen ondernamen de kinderen en de teams van onze projecten actie om Oekraïense gezinnen steun en een dak boven het hoofd te bieden.

Polen_SOS-Kinderdorf Bilgoraj_ukrainische Familien_Foto_Matthias Ziegler_DSC8598

© Matthias Ziegler

Twee Oekraïense families strijken neer in ons Belgisch kinderdorp

De kinderen en het team van ons SOS Kinderdorp Chantevent wilden beslist steun bieden aan Oekraïeners die hun land ontvluchtten. Daarom schreven ze zich in bij de gemeente Nassogne die er het onthaal van vluchtelingen coördineert. Een paar dagen later rinkelde de telefoon al: of ze twee families konden huisvesten. Het team stroopte de mouwen op om een warm onthaal voor te bereiden en een plek te creëren waar de families zich thuis kunnen voelen. En nu wonen er sinds midden maart twee mama’s samen met hun kinderen in één van onze familiehuizen. We helpen hen om terug op krachten te komen na een paar zware weken en bieden hen beetje bij beetje wegwijs in België.

SOS Kinderdorpen biedt opvang aan Oekraïense kinderen en families in een tiental landen, waaronder België.

“Ze hebben schrik, net zoals wij. Ze moesten hun land verlaten, net zoals wij. Ze verloren hun familie, hun vrienden. En terugkeren naar huis, wanneer zal dat mogelijk zijn?”

Een jongere van ons opvanghuis Hejmo

De jongeren in ons opvanghuis Hejmo bereiden de aankomst van vluchtelingen voor in Leuven

Ons opvanghuis Hejmo grenst aan de site de Scheut in Leuven, waar binnenkort 200 Oekraïense vluchtelingen gehuisvest zullen worden. De jongeren ondernamen actie om de gezinnen in goede omstandigheden te kunnen verwelkomen. Vier jongeren hielpen vrijwillig mee om de site voor te bereiden voor hun aankomst. Voor de jongeren, die zelf zijn moeten vluchten, is solidariteit tonen vanzelfsprekend: “Ze hebben schrik, net zoals wij. Ze moesten hun land verlaten, net zoals wij. Ze verloren hun familie, hun vrienden. En terugkeren naar huis, wanneer zal dat mogelijk zijn?”

Psychosociale ondersteuning voor Belgische onthaalgezinnen

Omdat we uit onze ervaring weten dat mensen op de vlucht vaak traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt die aangepaste zorg vragen,denken we na hoe we Oekraïense families in België en Belgische gastgezinnen beter kunnen ondersteunen, in samenwerking met onze partners. We willen psychosociale steun en een luisterend oor bieden aan zij die daar nood aan hebben. We denken ook aan het opzetten van kindvriendelijke ruimtes waar Oekraïense kinderen opnieuw kunnen spelen, zich amuseren en gewoon kind kunnen zijn.


Artikel bijgewerkt met informatie van 4 april 2022.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter