• Home
  • Kubb-avonden zorgen voor zomer vol ontmoetingen in opvanghuis Hejmo

Families in België

Kubb-avonden zorgen voor zomer vol ontmoetingen in opvanghuis Hejmo

16/07/2021 - Elke week nodigen de jongeren van opvanghuis Hejmo nieuwe gasten uit in hun tuin, om samen te kubben. Het Kubb-spel brengt plezier en ontspanning, maar bovenal zorgt het voor verbinding tussen de jonge vluchtelingen en hun gasten. Want tijdens een spelletje Kubb leren ze elkaars leefwereld kennen, verhoogt de solidariteit bij de gasten en versterken de jongeren hun netwerk en vaardigheden.

kubb 4

Verbinding met buren, vrijwilligers en leerkrachten

“De jongeren in Hejmo zijn hun thuisland ontvlucht en wonen nog niet zo lang in België. Zonder vrienden of familie. Ze kennen hier nog niet zoveel mensen. Na de lockdown vorig jaar wilden we opnieuw connecteren met de mensen in de buurt. Zo ontstond het idee om buren uit te nodigen voor een spelletje Kubb”, vertelt sociaal werker Seppe.

Stilaan werd Hejmo een plek van verbinding met de samenleving. Buren, scouts, het jeugdhuis, OKAN-leerkrachten, jongeren uit de buurt, vrijwilligers… Allemaal kwamen ze in kleine groepjes mee kubben.

“Die individuele ontmoetingen zijn heel waardevol. De jongeren delen verhalen van hun thuisland en hun leven hier. De gasten treden met enthousiasme in contact met hen en tonen solidariteit voor hun situatie. Het kubben brengt samen, doet luisteren en verbindt”, aldus Seppe.

"Het kubben brengt samen, doet luisteren en verbindt."

Seppe, begeleider bij Hejmo

Jongeren bouwen aan een sterk netwerk

Deze zomer wilden de jongeren graag opnieuw gasten uitnodigen. “We voelen dat ze er veel aan hebben. Het is voor hen een goede manier om eerste contacten te leggen. Als we hen meenemen op een opendeurdag van de jeugdbeweging, haken ze snel af. De drempel is te hoog. Door zelf scoutsleden uit te nodigen, voelt het allemaal natuurlijker aan.”

De jongeren nemen de organisatie van de Kubb-events volledig in eigen handen: ze bepalen zelf hoe de Kubb-teams er uitzien, zorgen voor een warm welkom, koken voor hun gasten en staan in voor het goede verloop van het event. Via babbels en lekker eten maken ze kennis met allerlei mensen en organisaties. En zo bouwen ze stilaan een breed netwerk uit.

"Doordat de jongeren zelf instaan voor de organisatie van de Kubb-events, scherpen ze hun organisationele vaardigheden aan. "

Seppe, begeleider bij Hejmo

Vaardigheden die ze meenemen naar hun toekomst

“Doordat de jongeren zelf instaan voor de organisatie van de Kubb-events, scherpen ze hun organisationele vaardigheden aan. We stimuleren elk van hen om hun talenten in te zetten: de ene zorgt voor foto’s, de andere bereidt de maaltijden, verzorgt het onthaal, evalueert het event…”

Dat de jongeren zelf verantwoordelijkheden krijgen, leidt tot positieve identiteitsontwikkeling bij de jongeren. Het versterkt ook hun maatschappelijke betrokkenheid: ze voelen zich op een positieve manier verbonden met de samenleving. Ze ontwikkelen voldoende betekenis en veerkracht om zich goed in hun vel te voelen en een rol op te nemen die ze voor zichzelf weggelegd zien. Allemaal vaardigheden die ze meenemen naar de toekomst.

Op naar het Belgisch Kampioenschap Kubb

Dé bekroning van dit mooie verhaal volgt mogelijks op 21 augustus. Want dan nemen de jongeren van Hejmo deel aan het Belgisch Kampioenschap Kubb. We wensen hen véél succes!

Dit project werd gerealiseerd met de steun van UCB

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter