In de kijker Families in België

Steun de renovatie van ons Belgische kinderdorp

Ons kinderdorp bij Marche-en-Famenne vangt sinds 1969 kinderen op die niet bij hun ouders kunnen opgroeien. Om de kinderen de warme plek te kunnen blijven bieden die ze verdienen, moeten we het kinderdorp de komende jaren renoveren. Tegelijkertijd investeren we daarmee in een kader waarin ook de oorspronkelijke familie een duidelijke plek krijgt. Noem het dus gerust een re-innovatie.

sos-kinderdorp-chantevent-5fbe3b7a9f320

Waarom renoveren? 

De gebouwen van het kinderdorp zijn ruim vijftig jaar oud, destijds gebouwd met een bescheiden budget en naar de standaarden van toen. De slijtage van vele generaties kinderen en de stijgende kost van energie maken die renovatie nu bijzonder dringend. Zodat we de kinderen ook in de toekomst de warme plek kunnen bieden die ze verdienen. 

Tegelijkertijd is dit de ideale gelegenheid om onze opvang ook inhoudelijk te innoveren. Vandaag ligt de nadruk in de Waals-Brusselse jeugdhulp steeds meer op preventie: voorkomen dat kinderen op lange termijn opgevangen moeten worden. We willen daarom de oorspronkelijke ouders zoveel mogelijk versterken in hun ouderschap, zodat de kinderen zo gauw als mogelijk terug naar hun eigen, veilige thuis kunnen.

Wat moet er gebeuren?  

  1. Renovatie van familiehuis voor vijftien kinderen

Het kinderdorp bestaat uit acht familiehuizen, een kantoor en een gemeenschappelijk gebouw. Het grootste familiehuis, waar we vijftien kinderen opvangen, willen we het eerste aanpakken, want daar is de nood het grootst. Daarbij hebben we jouw hulp nodig!

  1. Re-innovatie van twee familiehuizen tot ontmoetingsplek voor ouders en hun kinderen

Nadien willen we twee familiehuizen renoveren en tegelijkertijd aanpassen tot ontmoetingsplekken voor ouders en kinderen. Deze familiehuizen moeten ons toelaten om in een familiale context ouders en kinderen opnieuw te verbinden. Zodat ouders beetje bij beetje kunnen groeien in hun rol als opvoeder, tot ze klaar zijn om de kinderen opnieuw bij hun thuis te kunnen verwelkomen. Door samen te spelen, samen eten te maken, de kinderen een bad te geven, in bed leggen, samen een nachtje doorbrengen. Alles stap voor stap en met de ondersteuning van onze pedagogische teams.


  1. Re-innovatie van jongerenproject

In derde instantie willen we zorgen voor aangepaste structuren voor onze jongeren. Zodat we hen zachtjes aan kunnen begeleiden richting een zelfstandig bestaan. Dat doen we door vier koten en één jongerenhuis te installeren, waar jongeren op semi-zelfstandige basis hun plan leren trekken, met de steun van onze begeleiders.


  1. Re-innovatie van gemeenschappelijke ruimte tot activiteitencentrum

Tot slot willen we het gemeenschappelijke gebouw, dat vandaag volledig in verval is, omvormen tot een activiteitencentrum dat ook openstaat voor professionals van buiten het kinderdorp, wiens waardevolle expertise we graag naar binnen brengen: logopedisten, therapeuten, psychomotorische therapeuten, enz. We zullen er ook semi-autonome woningen installeren voor de jongvolwassenen, een administratieve ruimte en een gemeenschappelijke ruimte waar we sessies kunnen organiseren rond bijvoorbeeld ouderschap en geboorte. 

Dit kunnen we niet alleen

Help ons om kinderen die tijdelijk niet bij hun ouders kunnen opgroeien opnieuw de warme plek te bieden die ze verdienen. In onze webshop kan je terecht voor symbolische cadeau's waarmee je ons helpt om de renovatie rond te krijgen. Telkens met een kleine twist vanuit de ogen van kinderen 😉. 


© Olivier Anbergen

Steunen met je bedrijf?

Wil je de renovatie van ons Belgische kinderdorp graag ondersteunen vanuit je bedrijf of stichting? Neem contact op met onze collega François via francois.dufour@sos-kinderdorpen.be of 0484781163. 

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter