• Home
  • Vrijwilliger Véronique geeft creatieve workshops in ons Belgische kinderdorp

Families in België

Vrijwilliger Véronique geeft creatieve workshops in ons Belgische kinderdorp

22/09/2021 - Al twee jaar organiseert Véronique creatieve workshops in het SOS Kinderdorp Chantevent bij Marche-en-Famenne. Zo helpt ze kinderen om uitdrukking te geven aan gevoelens en ervaringen.

Véronique bénévole vrijwilliger Chantevent

“Tijdens een opendeurdag leerde ik het SOS Kinderdorp Chantevent kennen”, herinnert Véronique zich. “De familiale, warme en spontane sfeer is me altijd bijgebleven. Dat sprak me heel erg aan.” Véronique is zelf een ferventschilder in haar dagelijkse leven. En de leefwereld van kinderen heeft haar altijd gefascineerd. Als vrijwilliger vond ze snel haar plek in het team. “Het kinderdorp was al een tijd op zoek naar iemand om creatieve activiteiten met de kinderen te animeren.”

Elke woensdagmiddag verzorgt Véronique workshops met de kinderen, in kleine groepjes. “Met elk groepje breng ik ongeveer anderhalf uur door.” Door te schilderen, boetseren, gipsen of zelfs te koken, laat ze de kinderen kennismaken met verschillende creatieve manieren van zelfexpressie. “Creativiteit is een bron van ontmoeting met jezelf, het geeft je letterlijk tijd voor jezelf. Ik denk het heel belangrijk is om van jongs af aan te leren naar jezelf te luisteren en jezelf uit te drukken.”

“De familiale, warme en spontane sfeer is me altijd bijgebleven”

Onze vrijwilliger Véronique

“Ik dring mezelf niet op aan de kinderen: ik begeleid ze”, benadrukt Véronique. “Ik luister naar hen en probeer vast te stellen wat zij uit die creatieve sessies kunnen halen.” De workshops zijn vooral een moment van samenwerking. Voor Véronique is het ook belangrijk om in dialoog te gaan met het team. “Op vraag van de begeleiders heb ik een activiteit opgezet met vier broers en zussen. Ieder van hen maakte een kalender. Het is heel interessant om het temperament te zien dat uit elk van hen naar voren komt, maar ook hun doorzettingsvermogen, hoe ze elkaar helpen...”

Of deze creatieve workshops Véronique iets bijbrengen? Zeker en vast! “De kinderen leren me veel bij. Ik ben niet wijzer dan hen: ik ontdek de dingen samen met hen”, besluit ze.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter