• Home
  • 1 jaar na de explosie in Beiroet bouwen Rawan en haar dochters opnieuw hun leven op

Families wereldwijd

1 jaar na de explosie in Beiroet bouwen Rawan en haar dochters opnieuw hun leven op

22/07/2021 - Op 4 augustus 2020 trof een verwoestende explosie in de haven van Beiroet, Libanon, duizenden kinderen en families. Onder hen Rawan, Imad en hun drie dochters. De explosie zette hun leven op zijn kop. En een jaar later zijn ze nog steeds bezig om hun leven opnieuw vorm te geven.

Lebanon_ERPBeirut_Rawan's family_4

Een wolk van stof en puin

Rawan, haar echtgenoot Imad en hun dochters Laila (16), Farah (13) en Ilham (9)* wonen op een paar kilometer van de haven van Beiroet. De bewust dag was Imad op zijn werk, Rawan en haar dochters waren thuis. Rond 18 uur werden ze opgeschrokken door een explosie gevolgd door wat klonk als een vliegtuig dat vlak boven hen vloog.

Nog voor ze begrepen wat er aan de hand was volgde een tweede explosie die hun ramen aan diggelen blies en Laila ernstig verwondde in het gezicht. De tiener lag bewusteloos en vol bloed op de grond, verborgen in een wolk van stof en puin. Sindsdien onderging de jonge vrouw meerdere operatie aan haar gezicht en ogen om de schade te herstellen.

Onzichtbare verwondingen

De gebeurtenis laat diepe sporen na bij de drie meisjes. Zichtbare, maar ook onzichtbare. Farah heeft wekenlang last gehad van nachtmerries. Ilham vindt het moeilijk om te gaan slapen en wil liefst nooit meer van de zijde van zijn mama wijken. En Laila krimpt ook vandaag nog steeds ineen als ze een vliegtuig hoort passeren. En ook economisch laat de explosie zich vandaag nog voelen. Want de fabriek waar papa Imad werkte, werd met de grond gelijk gemaakt. En zo verloor de familie hun enige bron van inkomsten. Terwijl hun thuis verwoest is en de ziekenhuiskosten van Laila hoog oplopen.

De gebeurtenis laat diepe sporen na bij de drie meisjes. Zichtbare, maar ook onzichtbare.

Families opnieuw op weg helpen

Sinds maart dit jaar neemt het gezin deel aan het noodhulpprogramma van SOS Kinderdorpen in Libanon. Het gezin krijgt financiële steun waarmee ze hun huisvesting en basisnoden kunnen betalen, alsook de financiële steun om de medische kosten van Laila te dekken. De drie dochters kunnen ook rekenen op psychologische ondersteuning om de gebeurtenissen te verwerken. ‘De psychologische sessies gaven mijn dochters opnieuw moed om hun leven verder te zetten, vooral voor Laila.’ En tot slot begeleiden onze mensen ter plekke papa Imad met het opzetten van een eigen zaak, zodat het gezin in de toekomst zélf in haar eigen levensonderhoud kan voorzien.  

"De psychologische sessies gaven mijn dochters opnieuw moed om hun leven verder te zetten, vooral voor Laila."

Rawan

Steun aan 150 families zoals die van Rawan

Op die manier steunen we 150 families in Beiroet bij het heropbouwen van hun leven: financiële ondersteuning waar nodig, hulp bij de mentale en fysieke gezondheid én samen werken aan een toekomstproject zodat de families opnieuw zelfstandig worden.

Onze kindvriendelijke ruimte in Beiroet

*Schuilnamen, om de privacy van de kinderen en hun ouders te beschermen.

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter