Families wereldwijd

8 jaar oorlog in Syrië: terugblik op onze noodhulp

Herinner jij je het nog? In maart 2011 begon de afschuwelijke burgeroorlog in Syrië, die het leven van miljoenen gezinnen en kinderen ontwrichtte. Van bij het begin bieden onze mensen op het terrein een veilige schuilplaats aan kinderen slachtoffer van deze oorlog. Een kleine terugblik op het werk dat we de laatste acht jaar dankzij jullie konden realiseren...

Oorlog Syrië

2012: de start van onze noodhulp

Uit ervaring weten we hoe moeilijk het is om hulp te vinden in tijden van oorlog. Daarom engageerden we ons van bij de start om steun te bieden aan de meest kwetsbare gezinnen. In december 2012 gaat ons noodhulpprogramma van start in Aleppo en Damascus, met als eerste acties het uitdelen van maaltijden, drinkbaar water en medische zorg aan kinderen in nood.

2013 : onze eerste kindvriendelijke ruimte

In juli opent onze eerste SOS Kindvriendelijke ruimte in Syrië zijn deuren in Aleppo. Kinderen kunnen er even ontsnappen aan de harde realiteit van de oorlog en in alle veiligheid spelen en leren. Aan dit mooie initiatief wordt een grote campagne in Damascus gekoppeld met als doel om 6 000 kinderen te beschermen tegen de gevaren van het leven op straat.

2014: Een ijskoude winter

De strenge winter spaart niemand, dat ondervinden de Syrische families die vechten om een beetje warmte en zekerheid. Dankzij jullie steun konden we in januari en februari warme winterjassen schenken aan 10 000 kinderen in Damascus, en deelden we 7 500 maaltijden uit in Aleppo.

2015 : onze steun op de Balkanroute

Onze medewerkers in Macedonië en Servië lanceren in oktober een grootschalige actie in hun land. Hun missie: vluchtelingen helpen die de gevaarlijke Balkanroute nemen om het geweld in eigen land te ontvluchten. Twee maanden later springen ook Griekenland en Hongarije mee op de kar om dringende hulp aan famillies en kinderen te bieden.

2016 : een nieuw kinderdorp in Damascus

In december 2016 brengen de eindejaarsfeesten een nieuw project met zich mee! Vol enthousiasme plannen wij het oprichten van een tweede SOS kinderdorp in Damascus. Hierdoor kunnen we tachtig kinderen in nood een warme thuishaven bieden. Kinderen die hun familie verloren, vinden hier een nieuwe thuis.

2017: een veilige thuis in Tartous

In maart 2017 openen wij ons eerste tijdelijke opvangcentrum in Tartous, aan de kust van Syrië. Deze innovatieve plek doelt erop om 150 kinderen, die hun ouders verloren tijdens een poging om het conflict te ontvluchten, een veilige thuishaven te bieden. We openen ook een kindvriendelijke ruimte voor 3.000 kinderen en een familieversterkendprogramma voor 60 gezinnen.

2018 : het nieuwe schooljaar gaat van start

De school Al Thawra Banin werd ernstig beschadigd door de aanvallen die de stad verwoestten. In september heropent deze de deuren, na een jaar van intensieve renovatiewerken. 1 800 leerlingen keren gelukkig terug naar de schoolbanken dankzij het toegewijde werk van onze SOS-medewerkers. Daarnaast vangen wij met veel plezie het allereerste kind op in ons tweede kinderdorp.

2019: dankzij jullie steun blijven we kinderen helpen

Terwijl de oorlog in Syrië haar achtste verjaardag 'viert', blijven we verder investeren in de opvang van kinderen die er alleen voor staan en in het versterken van de meest kwetsbare families. Dankzij uw steun kunnen onze mensen ter plaatse opnieuw een glimlach toveren op het gezicht van kinderen in nood. Bedankt!

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter