• Home
  • Een alleenstaande moeder en haar kinderen beginnen een nieuw leven in Ecuador

Families wereldwijd

Een alleenstaande moeder en haar kinderen beginnen een nieuw leven in Ecuador

Isa, die ontsnapte aan geweld in Venezuela, zoekt asiel in Ecuador. Maar net als andere migranten heeft ze moeite om fatsoenlijk werk te vinden en voor haar twee kinderen te zorgen.

2

© Alejandra Kaiser

In Venezuela vreesde Isa voor haar veiligheid toen een lokale militie haar probeerde te chanteren om wapens in haar huis op te slaan. Na een paar weken van bedreigingen besloot de alleenstaande moeder dat ze geen andere keuze had dan te vluchten met haar twee kinderen.

Ze liet haar familie en een vaste baan achter om een nieuw leven op te bouwen in Quito, Ecuador. "Ik ben een vechter, ik zou alles doen voor mijn kinderen", zegt Isa (35) terwijl ze haar zoontje Leo* van twee vasthoudt. "Ik wil gewoon economische stabiliteit om ze in een veilige omgeving op te voeden." Isa en haar kinderen behoren tot de 350.000 Venezolanen die de afgelopen jaren naar Ecuador zijn gevlucht. De meesten van hen hebben een onzekere immigratiestatus, maar bijna 14.000 van hen zoeken een officiële vluchtelingenstatus in het land. Isa en haar kinderen hebben een aanvraag ingediend en aangezien het antwoord op hun aanvraag jaren kan duren, hoopt ze een vergunning te krijgen waarmee ze een officiële baan kan vinden.


Voorlopig heeft Isa geen werkvergunning en voorziet ze in de behoeften van haar kinderen met het beetje dat ze verdient met het verkopen van gelei en af en toe een manicure in een kuuroord in Quito. Omdat ze ongedocumenteerd is in het land is, maakt ze lange uren van slecht betaald werk dat nauwelijks genoeg is om de dagopvang te betalen terwijl ze werkt.

Sinds oktober 2019 ondersteunen een maatschappelijke werker en een psycholoog van SOS Kinderdorpen het gezin met counseling en individuele huisbezoeken. Ze hebben haar geholpen om de ingewikkelde aanvraagprocedure voor de vluchtelingenstatus te doorlopen en haar tegelijkertijd geadviseerd over de toegang tot openbare diensten. Haar zevenjarige dochter Pati* kan nu naar school en beide kinderen zijn behandeld voor oorinfecties en hepatitis.


Dankzij de tijdelijke betalingen kan Isa een klein appartement huren en essentiële goederen en voedsel kopen. Ze kocht ook gereedschap om manicures aan te bieden en de ingrediënten voor de geleiwinkel. Meer dan honderd gezinnen in het land genieten op die manier van tijdelijke financiële steun en individuele begeleiding.

"Hoewel we veel hebben meegemaakt, moet ik blijven vechten voor stabiliteit voor mijn kinderen," zegt Isa. "Het is een opluchting dat ze gezonder zijn, ondersteund worden en dat de oudste naar school gaat."


*Namen veranderd om de privacy van de familie te beschermen

© Alejandra Kaiser

© Alejandra Kaiser

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter